Artículo de revista
ISOTOPIC STUDY OF MARINE AND TERRESTRIAL RESOURCES IN THE PREHISTORY OF THE ATACAMA DESERT
ESTUDIO ISOTOPICO DE RECURSOS MARINOS Y TERRESTRES EN LA PREHISTORIA DEL DESIERTO DE ATACAMA
Registro en:
0717-7356
10.4067/S0717-73562018005000802
GU9OE
WOS:000445676400002
Autor
King, Charlotte L.
Arriaza, Bernardo T.
Standen, Vivien G.
Millard, Andrew R.
Grocke, Darren R.
Munoz, Ivan
Halcrow, Sian E.
Institución
Resumen
This paper presents the results of isotopic analysis of prehistoric diet in the Arica region. Using delta C-13 and delta N-15 values obtained from human collagen we evaluate changes in dietary patterns from the early agricultural period (Formative 3500-1500 BP) through to Inka occupation (Late period 550-400 BP). In particular, we examine the impact of maize consumption in the area during periods of major social interaction with the political centres of the Andean highlands. Our results show the continuation of broad-spectrum and marine resource use, rather than a shift to maize-reliance during prehistory. In addition, we compare and contrast our data with previously published work from other Andean regions. We demonstrate biogeographical variation in resource use, probably influenced by the political centres of Wari, Tiwanaku and later the Inka Empire. Contrastingly, results from incremental isotopic analysis of dentine collagen from the Arica infant populations indicate that maize was an important resource for infant-weaning, and comprises a more obvious portion of childhood diet than that of adults. Este artículo presenta los resultados del análisis isotópico de la dieta prehistórica en la región de Arica. Usando los valores delta C-13 y delta N-15 obtenidos del colágeno humano, evaluamos los cambios en los patrones dietéticos desde el período agrícola temprano (Formativo 3500-1500 BP) hasta la ocupación Inka (Período tardío 550-400 BP). En particular, examinamos el impacto del consumo de maíz en el área durante los períodos de mayor interacción social con los centros políticos del altiplano andino. Nuestros resultados muestran la continuación del uso de recursos marinos y de amplio espectro, en lugar de un cambio a la dependencia del maíz durante la prehistoria. Además, comparamos y contrastamos nuestros datos con trabajos publicados previamente de otras regiones andinas. Demostramos variación biogeográfica en el uso de recursos, probablemente influenciada por los centros políticos de Wari, Tiwanaku y más tarde el Imperio Inka. Por el contrario, los resultados del análisis isotópico incremental del colágeno de la dentina de las poblaciones infantiles de Arica indican que el maíz fue un recurso importante para el destete infantil y comprende una porción más obvia de la dieta infantil que la de los adultos.