Artículo de revista
Stages of change in the purchase of ultra-processed snacks among university students after the implementation of the chilean food law; a multi-center study
Etapas de cambio en la compra de snacks ultraprocesados entre universitarios tras la implementación de la ley alimentaria chilena; un estudio multicéntrico
Registro en:
0004-0622
2309-5806
10.37527/2020.70.4.004
RW0DE
WOS:000646193500004
Autor
Duran Aguero, Samuel
Silva Rojas, Jaime
Caichac, Astrid
Araneda, Jacqueline
Willson Rojas, Waleska
Buhring, Rodrigo
Pacheco, Viviana
Encina, Claudia
Ahumada, Danay
Fernandez-Salamanca, Marcelo
Maria Neira, Ana
Aravena Martinovic, Paola
Villarroel, Pia
Fernandez, Eloina
Moya, Jessica
Institución
Resumen
The Objective is to determine the stages of change in the behavior of university students regarding the purchase of ultra-processed snacks consumed. Multi-center study (14 Chilean universities). The participants (4,807 students) evaluated were applied a survey to determine the stage of change of behavior regarding the purchase of foods with warning signs. The students were evaluated and classified as (a) Nutrition Students, (b) Healthcare-related Students and (c) Other degree Students. More than 90% of the students were aware of the food regulation and knew the warning signs. More than 60% of Healthcare-related and Other degree students are in the stage of pre-contemplation or contemplation regarding purchase intent of sugary drinks, juices, cookies, sweet snacks and potato chips; this value is twice the percentage of Nutrition students in this stages (Chi(2), p<0.001). In conclusion there is a high proportion of pre-contemplation and contemplation with respect to purchase intent among the students. El Objetivo es determinar las etapas de cambio en el comportamiento de los estudiantes universitarios respecto a la compra de snacks ultraprocesados consumidos. Estudio multicéntrico (14 universidades chilenas). A los participantes (4.807 estudiantes) evaluados se les aplicó una encuesta para determinar la etapa de cambio de comportamiento respecto a la compra de alimentos con señales de advertencia. Los estudiantes fueron evaluados y clasificados como (a) Estudiantes de Nutrición, (b) Estudiantes relacionados con la Salud y (c) Estudiantes de otras carreras. Más del 90% de los estudiantes conocían la normativa alimentaria y conocían las señales de advertencia. Más del 60% de los estudiantes de Licenciaturas en Salud y Otras carreras se encuentran en etapa de pre-contemplación o contemplación respecto a la intención de compra de bebidas azucaradas, jugos, galletas, snacks dulces y papas fritas; este valor es el doble del porcentaje de estudiantes de Nutrición en esta etapa (Chi(2), p<0.001). En conclusión existe una alta proporción de precontemplación y contemplación respecto a la intención de compra entre los estudiantes.