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Standard methods for Apis mellifera honey research
Registro en:
MURADIAN, Ligia Bicudo de Almeida et al. Standard methods for Apis mellifera honey research. Journal of Apicultural Research, v. 59, n. 3, p. 1-62, 2020.
0021-8839
10.1080/00218839.2020.1738135
2078-6913
Autor
Muradian, Ligia Bicudo de Almeida
Barth, Ortrud Monika
Dietermann, Vicent
Eyer, Michael
Freitas, Alex da Silva de
Martel, Anne-Claire
Marcazzan, Gian Luigi
Marchese, Carla Marina
Mucignat-Caretta, Carla
Pascual-Maté, Ana
Reybroeck, Wim
Sancho, M. Teresa
Sattler, José Augusto Gasparotto
Resumen
Acesso aberto em 05/08/2020 - https://www.tandfonline.com/doi/pdf/10.1080/00218839.2020.1738135 Honey is an important food for man and has been used as a natural sweetener since ancient times. It is a viscous and
aromatic product made by honey bees using the nectar of flowers or honeydew. Honey is composed of a complex mixture of carbohydrates and other substances such as organic acids, amino acids, proteins, minerals, vitamins, lipids, aroma
compounds, flavonoids, pigments, waxes, pollen grains, several enzymes, and other phytochemicals. This chapter
presents some properties of Apis mellifera honey as well as the main methods of honey analysis. All methods are based
on specialized literature, including the Codex Alimentarius, AOAC, and publications of the International Honey
Commission. Herein, we describe methods related to honey authenticity, botanical origin, geographical origin, physicochemical analysis, radioentomology, pesticide and antibiotic contamination, chemotherapeutics, and sensory analysis. All
methods are described in a step-by-step model in order to facilitate their use. La miel es un alimento importante para el hombre y se ha utilizado como edulcorante natural desde la antig€uedad. Es
un producto viscoso y arom atico hecho por las abejas de la miel usando el n ectar de las flores o el roc ıo de miel. La
miel est a compuesta por una mezcla compleja de carbohidratos y otras sustancias como acidos org anicos, amino acidos,
prote ınas, minerales, vitaminas, l ıpidos, compuestos arom aticos, flavonoides, pigmentos, ceras, granos de polen, varias
enzimas y otros fitoqu ımicos. En este cap ıtulo se presentan algunas propiedades de la miel de Apis mellifera, as ı como
los principales m etodos de an alisis de la miel. Todos los m etodos se basan en literatura especializada, incluido el Codex
Alimentarius, AOAC y publicaciones de la Comision Internacional de la Miel. A continuaci on, describimos m etodos relacionados con la autenticidad de la miel, el origen bot anico, el origen geogr afico, el an alisis fisicoqu ımico, la radioentomolog ıa, la contaminacion por pesticidas y antibi oticos, la quimioterapia y el an alisis sensorial. Todos los m etodos
se describen en un modelo paso a paso para facilitar su uso.