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Determination of the sanitary quality of unpasteurized fresh cheeses for human consumption in Sinaloa, Mexico.
Determination of the sanitary quality of unpasteurized fresh cheeses for human consumption in Sinaloa, Mexico
Registro en:
10.31243/aci.v30i1.1973
Autor
Reyes Tapia, Héctor
Montes Avila, Julio
Campista, Samuel
Hernandez, Esteban
Peinado, Luz Isela
Institución
Resumen
Fresh cheese represents a staple food of great importance for some communities, as well as an income from its commercialization; however, in some cases, the way it is processed could represent a risk to human health. Therefore, the objective of this study was to determine the sanitary quality of unpasteurized fresh cheeses intended for human consumption in Sinaloa. A total of 15, 20, 10, and 15 cheese samples were taken from Mazatlán, Culiacán, Guasave, and Los Mochis in the state of Sinaloa, México, respectively. The microbiological analysis was performed based on the Official Mexican Standard NOM-210-SSA1-2014. In accordance with the standard, the content of Escherichia coli, Staphylococcus aureus and Salmonella spp. was estimated. Of the total samples analyzed, 97% showed Escherichia coli, 57% S. aureus, and 13% Salmonella spp., above the reference values. The presence of indicator microorganisms and pathogens represents a risk factor for acquiring foodborne diseases, and also makes evident the need to improve hygienic practices in the preparation and preservation of these products. El queso fresco representa un alimento básico de gran importancia para algunas comunidades, así como un ingreso por su comercialización; sin embargo, en algunos casos, la forma en que se procesa podría representar un riesgo para la salud humana. Por tanto, el objetivo de este estudio fue determinar la calidad sanitaria de quesos frescos sin pasteurizar destinados al consumo humano en Sinaloa. Se tomaron un total de 15, 20, 10 y 15 muestras de queso de Mazatlán, Culiacán, Guasave y Los Mochis en el estado de Sinaloa, México, respectivamente. El análisis microbiológico se realizó con base en la Norma Oficial Mexicana NOM-210-SSA1-2014. De acuerdo con la norma, el contenido de Escherichia coli, Staphylococcus aureus y Salmonella spp., fue estimado. Del total de muestras analizadas, el 97% presentó Escherichia coli, el 57% S. aureus y el 13% Salmonella spp., por encima de los valores de referencia. La presencia de microorganismos indicadores y patógenos representa un factor de riesgo para adquirir enfermedades transmitidas por los alimentos, y también hace evidente la necesidad de mejorar las prácticas higiénicas en la elaboración y conservación de estos productos.