Determination of the sanitary quality of unpasteurized fresh cheeses for human consumption in Sinaloa, Mexico

dc.creatorReyes Tapia, Héctor
dc.creatorMontes Avila, Julio
dc.creatorCampista, Samuel
dc.creatorHernandez, Esteban
dc.creatorPeinado, Luz Isela
dc.date2023-06-26
dc.date.accessioned2023-08-29T21:46:51Z
dc.date.available2023-08-29T21:46:51Z
dc.identifierhttps://revistas.uta.edu.ec/erevista/index.php/aci/article/view/1973
dc.identifier10.31243/aci.v30i1.1973
dc.identifier.urihttps://repositorioslatinoamericanos.uchile.cl/handle/2250/8520832
dc.descriptionFresh cheese represents a staple food of great importance for some communities, as well as an income from its commercialization; however, in some cases, the way it is processed could represent a risk to human health. Therefore, the objective of this study was to determine the sanitary quality of unpasteurized fresh cheeses intended for human consumption in Sinaloa. A total of 15, 20, 10, and 15 cheese samples were taken from Mazatlán, Culiacán, Guasave, and Los Mochis in the state of Sinaloa, México, respectively. The microbiological analysis was performed based on the Official Mexican Standard NOM-210-SSA1-2014. In accordance with the standard, the content of Escherichia coli, Staphylococcus aureus and Salmonella spp. was estimated. Of the total samples analyzed, 97% showed Escherichia coli, 57% S. aureus, and 13% Salmonella spp., above the reference values. The presence of indicator microorganisms and pathogens represents a risk factor for acquiring foodborne diseases, and also makes evident the need to improve hygienic practices in the preparation and preservation of these products. en-US
dc.descriptionEl queso fresco representa un alimento básico de gran importancia para algunas comunidades, así como un ingreso por su comercialización; sin embargo, en algunos casos, la forma en que se procesa podría representar un riesgo para la salud humana. Por tanto, el objetivo de este estudio fue determinar la calidad sanitaria de quesos frescos sin pasteurizar destinados al consumo humano en Sinaloa. Se tomaron un total de 15, 20, 10 y 15 muestras de queso de Mazatlán, Culiacán, Guasave y Los Mochis en el estado de Sinaloa, México, respectivamente. El análisis microbiológico se realizó con base en la Norma Oficial Mexicana NOM-210-SSA1-2014. De acuerdo con la norma, el contenido de Escherichia coli, Staphylococcus aureus y Salmonella spp., fue estimado. Del total de muestras analizadas, el 97% presentó Escherichia coli, el 57% S. aureus y el 13% Salmonella spp., por encima de los valores de referencia. La presencia de microorganismos indicadores y patógenos representa un factor de riesgo para adquirir enfermedades transmitidas por los alimentos, y también hace evidente la necesidad de mejorar las prácticas higiénicas en la elaboración y conservación de estos productos.es-ES
dc.formatapplication/pdf
dc.languagespa
dc.publisherUniversidad Técnica de Ambato - FCIALes-ES
dc.relationhttps://revistas.uta.edu.ec/erevista/index.php/aci/article/view/1973/2427
dc.rightsDerechos de autor 2023 Héctor Reyes Tapia, Julio Montes Avila, Samuel Campista; Esteban Hernandez; Luz Isela Peinadoes-ES
dc.rightshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0es-ES
dc.sourceAlimentos Ciencia e Ingeniería; Vol. 30 No. 1 (2023): Alimentos Ciencia e Ingeniería; 27-37en-US
dc.sourceAlimentos Ciencia e Ingeniería; Vol. 30 Núm. 1 (2023): Alimentos Ciencia e Ingeniería; 27-37es-ES
dc.source2737-6338
dc.source1390-2180
dc.source10.31243/aci.v30i1
dc.subjectFresh cheese, Contamination indicators, Foodborne diseases.en-US
dc.subjectFresh cheese, Contamination indicators, Foodborne diseaseses-ES
dc.titleDetermination of the sanitary quality of unpasteurized fresh cheeses for human consumption in Sinaloa, Mexico.en-US
dc.titleDetermination of the sanitary quality of unpasteurized fresh cheeses for human consumption in Sinaloa, Mexicoes-ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.coverage2021en-US


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