info:eu-repo/semantics/article
Evaluation of the microbiological quality and effect of washing in lettuce
Evaluación de la calidad microbiológica y efecto del lavado en lechuga
Autor
Giménez, Viviana
Padilla, Nayalet
Arroyo, Alonso
Godoy, Yajaira
Terán, Yanira
Petit Jiménez, Deysi
Resumen
Currently, the consumption of lettuce is a cause for concern regarding food safety and food safety, due to the possible presence of pathogenic microorganisms. The objective of the work was to evaluate the microbial quality and the effect of washing the lettuce with water, lemon juice solution and 5% vinegar at 0, 15 and 30 minute immersion of the treatments. Lettuces were purchased from 4 marketing units (A, B, C and D) in the city of Barquisimeto, Lara-Venezuela. The lettuces were selected visually free of damage, the sample was homogenized by size and divided into three batches of 36 lettuces per market, applying the treatments: washing in immersions in water (T1), lemon juice solution at pH 2, 5 (T2) and 5% vinegar solution at pH 2.8 (T3) at three washing times: 0, 15 and 30 minutes. A factorial design was used and the data was analyzed with the NCSS program. The total count of mesophilic aerobes, enterobacteriaceae, Escherichia coli expressed as CFU / g and the presence / absence of Pseudomonas were determined for each sample in triplicate. The presence of different microorganisms in the lettuce samples was verified. The ranges of the microbial load obtained allowed the lettuce samples marketed in markets A, B, and D of Barquisimeto to be classified at the level of acceptable microbiological quality and that of market C as unacceptable. Washing with water, lemon juice solution, and 5% vinegar solution significantly reduced the microbial load present in the lettuce samples. The highest efficiency was achieved with the use of lemon juice solution, obtaining 72% efficiency; For its part, the vinegar solution had an efficiency of 66% at 30 min. En la actualidad, el consumo de lechuga constituye un motivo de preocupación con respecto a la seguridad e inocuidad alimentaria, debido a la posible presencia de microorganismos patógenos. El objetivo del trabajo fue evaluar la calidad microbiana y el efecto del lavado de la lechuga con agua, solución de jugo de limón y vinagre al 5% a 0, 15 y 30 minutos de inmersión de los tratamientos. Se adquirieron lechugas provenientes de 4 unidades de comercialización (A, B, C y D) en la ciudad de Barquisimeto, Lara-Venezuela. Las lechugas se seleccionaron visualmente libre de daños, se homogenizó la muestra por tamaño y se dividió en tres lotes de 36 lechugas por mercado, aplicando los tratamientos: lavado en inmersiones en agua (T1), solución de jugo de limón a un pH 2,5 (T2) y solución en vinagre al 5 % a un pH 2,8 (T3) a tres tiempos de lavado: 0, 15 y 30 minutos. Se empleó un diseño factorial y los datos se analizaron con el programa NCSS. A cada muestra por triplicado se les determinó el recuento total de aerobios mesófilos, enterobacterias, Escherichia coli expresados como UFC/g y la presencia/ausencia de Pseudomonas. Se comprobó la presencia de distintos microorganismos en las muestras de lechuga. Los rangos de la carga microbiana obtenidos permitieron catalogar a las muestras de lechuga comercializadas en los mercados A, B, y D de Barquisimeto en el nivel de calidad microbiológica aceptable y el del mercado C inaceptable. El lavado con agua, solución de jugo de limón y solución de vinagre al 5% redujo en forma considerable la carga microbiana presente en las muestras de lechuga. La mayor eficiencia fue alcanzada con el uso de solución en jugo de limón obteniendo un 72% de eficiencia; por su parte, la solución de vinagre tuvo una eficiencia de un 66% a los 30 min.