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Demystifying biofortified beans: experiences with international scientists and communities from the Caribbean region of Colombia
Desmitificando los frijoles biofortificados: Experiencias con científicos internacionales y comunidades del Caribe Colombiano
Autor
Rochel Ortega, Elizabeth
Tofiño Rivera, Adriana Patricia
Gómez Latorre, Douglas Andrés
Rozo Leguizamón, Yanine
Institución
Resumen
The research about biofortified beans for the Caribbean region of Colombia relates signals of cultural appropriation and of autonomous dynamics in which small businesses of grains selected and packed for direct-to- consumer sale have been documented. Nevertheless, the articulation with ethnic groups for these varieties has not been consolidated due to both the necessity of an agroecological productive model, which is not available yet, and the necessity of a new biofortified variety adapted to plain and dry areas. Regarding this, it is pretended to document the range of biofortified beans. In this way, it will be possible to demystify some assumptions made by scientists that belong to the agri-food sector to favor the articulation of actors interested in this topic. At the same time, it will be possible to take advantage of all that has been learned in eleven years of research and transference, as a critical way for the participation and spread of a new variety of bean of heat and drought for ethnicities from the Caribbean region. La investigación con fríjoles biofortificados para el Caribe colombiano refiere indicadores de apropiación social y de dinámicas autónomas en las que, se han documentado emprendimientos de grano seleccionado y empacado para venta directa al consumidor. Sin embargo, la articulación con etnias para estas variedades, no se ha consolidado aún, debido a la necesidad de un modelo productivo agroecológico no disponible actualmente y de una nueva variedad biofortificada adaptada a zonas planas y secas. Al respecto, se pretende documentar el alcance de los fríjoles biofortificados, desmitificando algunas presunciones de los científicos del sector agroalimentario para favorecer la articulación de cadenas de actores de interés entorno a la temática. Asimismo, aprovechar las lecciones aprendidas en once años de investigación y transferencia en estos cultivares, como ruta crítica para la obtención participativa y divulgación de una nueva variedad de fríjol de calor y sequía para etnias del Caribe.