Desmitificando los frijoles biofortificados: Experiencias con científicos internacionales y comunidades del Caribe Colombiano

dc.contributoren-US
dc.contributores-AR
dc.creatorRochel Ortega, Elizabeth
dc.creatorTofiño Rivera, Adriana Patricia
dc.creatorGómez Latorre, Douglas Andrés
dc.creatorRozo Leguizamón, Yanine
dc.date2022-12-23
dc.date.accessioned2023-08-31T16:34:54Z
dc.date.available2023-08-31T16:34:54Z
dc.identifierhttps://revistaelectronica.unlar.edu.ar/index.php/abordajes/article/view/785
dc.identifier.urihttps://repositorioslatinoamericanos.uchile.cl/handle/2250/8551834
dc.descriptionThe research about biofortified beans for the Caribbean region of Colombia relates signals of cultural appropriation and of autonomous dynamics in which small businesses of grains selected and packed for direct-to- consumer sale have been documented. Nevertheless, the articulation with ethnic groups for these varieties has not been consolidated due to both the necessity of an agroecological productive model, which is not available yet, and the necessity of a new biofortified variety adapted to plain and dry areas. Regarding this, it is pretended to document the range of biofortified beans. In this way, it will be possible to demystify some assumptions made by scientists that belong to the agri-food sector to favor the articulation of actors interested in this topic. At the same time, it will be possible to take advantage of all that has been learned in eleven years of research and transference, as a critical way for the participation and spread of a new variety of bean of heat and drought for ethnicities from the Caribbean region.     en-US
dc.descriptionLa investigación con fríjoles biofortificados para el Caribe colombiano refiere indicadores de apropiación social y de dinámicas autónomas en las que, se han documentado emprendimientos de grano seleccionado y empacado para venta directa al consumidor. Sin embargo, la articulación con etnias para estas variedades, no se ha consolidado aún, debido a la necesidad de un modelo productivo agroecológico no disponible actualmente y de una nueva variedad biofortificada adaptada a zonas planas y secas. Al respecto, se pretende documentar el alcance de los fríjoles biofortificados, desmitificando algunas presunciones de los científicos del sector agroalimentario para favorecer la articulación de cadenas de actores de interés entorno a la temática. Asimismo, aprovechar las lecciones aprendidas en once años de investigación y transferencia en estos cultivares, como ruta crítica para la obtención participativa y divulgación de una nueva variedad de fríjol de calor y sequía para etnias del Caribe.es-AR
dc.formatapplication/pdf
dc.languagespa
dc.publisherUniversidad Nacional de La Riojaes-AR
dc.relationhttps://revistaelectronica.unlar.edu.ar/index.php/abordajes/article/view/785/693
dc.rightsCopyright (c) 2022 Abordajes. Revista de Ciencias Sociales y Humanases-AR
dc.sourceAbordajes. Revista de Ciencias Sociales y Humanas; Vol 9, No 15 (2021): Pandemiases-AR
dc.source2346-8998
dc.subjectAgricultural innovation; Phaselous vulgaris; High nutritional quality; Improved varieties; Participatory selectionen-US
dc.subjectTenencia de la tierra; Autoconsumo; Comercialización; Agricultura familiares-AR
dc.titleDemystifying biofortified beans: experiences with international scientists and communities from the Caribbean region of Colombiaen-US
dc.titleDesmitificando los frijoles biofortificados: Experiencias con científicos internacionales y comunidades del Caribe Colombianoes-AR
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.typees-AR


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