Book chapter
Control de enfermedades de poscosecha
Postharvest diseases control
Registro en:
978-958-8406-17-6
Autor
Pássaro Carvalho, Catarina Pedro
Nunes, Carla
Palou, Lluís
Resumen
Postharvest diseases can represent up to 80% of the economic loses in
the citrus´ sector. These loses can vary a lot, and depend on several factors: The zone of the production, the species and the cultivar, age and
condition of the trees, weather conditions during the whole campaign,
time and way of the recollection, handling of the products during the
postharvest, storage conditions and final market.
The most common treatments for the control of those diseases are the
synthetic fungicides, but their massive and continuous application of
similar active matters (thiabendazole, imazalil, among others) has generated grave concerns to consumers and to the government authorities due to, among other reasons, contamination generated by an excess
of chemical waste and the proliferation of resistant pathogenic strains.
Besides, there is a strong shift in the trends for the commercialization
of horticultural and fruit products to the ecologic or organic markets
and, at the same time, “traditional” markets are demanding the fulfillment of more restrictive criteria which go beyond the maximum waste
limits established by law. All of these facts have contributed to the search for alternatives to replace agro chemical products for the control
of postharvest diseases.
In this chapter, CINCEP´s (Spanish acronym for not-contaminant
postharvest diseases integrated control) control strategies is approached. Those strategies are based on the profound knowledge of
the pathogen´s epidemiology and on the factors that determine their
incidence before, during and after the harvest, in order to globally impact the problem, acting on each one of the factors mentioned at the
appropriate moment to minimize economic loses. In general, it is important to harvest with the adequate maturity index, always under a
dry weather and with a strict care to minimize skin wounds and other
physical damages. During postharvest, treatments or mixtures of alternative treatments of a physical, chemicalwith a low toxicity leveland
biological order, are required.
Among the physical treatments, some can be remarked: Heat (curing,
hot water), irradiations (UV-C light) or gas shocks. The main alternative chemical treatments are based on the application of natural substances (extracts of plants, essential oils) alimentary additives or edible
anti-fungal covers. The biological control consists on the controlled
application of micro organisms that have an antagonistic role against
pathogens. Las enfermedades de poscosecha pueden representar
hasta pérdidas económicas del 80% en el sector citrícola. Estas pérdidas son muy variables y dependen
de múltiples factores: zona de producción, especie y
cultivar, edad y condición de los árboles, condiciones
climatológicas durante toda la campaña, época y forma de recolección, manejo de los frutos en poscosecha,
condiciones de almacenamiento y mercado de destino.
Los tratamientos más comunes para el control de estas
enfermedades son los fungicidas sintéticos. Sin embargo, la aplicación masiva y continuada durante años de
materias activas similares (tiabendazol, imazalil, entre
otros.) ha generado graves preocupaciones a los consumidores y a las entidades gubernamentales debidas, entre otros motivos, a la contaminación generada por un
exceso de residuos químicos y a la proliferación de cepas
patogénicas resistentes. Además, hay un marcado cambio de tendencia en la comercialización de productos
hortofrutícolas hacia los mercados de productos ecoló-
gicos u orgánicos y, al mismo tiempo, los mercados ‘tradicionales’ están exigiendo el cumplimiento de criterios
propios más restrictivos que los límites máximos de residuos (LMR) establecidos por la legislación. Todo ello ha
conducido a la búsqueda de alternativas a los agroquímicos para el control de las enfermedades de poscosecha. En este capítulo se aborda el control mediante estrategias de CINCEP
(control integrado no contaminante de enfermedades de poscosecha),
que se basan en el conocimiento profundo de la epidemiología de los
patógenos y de los factores que determinan su incidencia en precosecha, cosecha y poscosecha para incidir de forma global sobre el problema actuando sobre cada uno de estos factores en el momento adecuado
para minimizar las pérdidas económicas. En general, es importante cosechar con el índice de madurez adecuado, siempre con tiempo seco y
de forma extremadamente cuidadosa para minimizar heridas en la piel
y otros daños físicos. En poscosecha se requieren tratamientos o combinaciones de tratamientos alternativos que, según su naturaleza, pueden
ser físicos, químicos de baja toxicidad y biológicos.
Entre los tratamientos físicos se destacan el calor (curado, agua caliente), las irradiaciones (luz UV-C) o los choques gaseosos. Los principales
tratamientos químicos alternativos se basan en la aplicación de sustancias naturales (extractos de plantas, aceites esenciales), aditivos alimentarios o recubrimientos comestibles antifúngicos. El control biológico
consiste en la aplicación controlada de microorganismos antagónicos
a los patógenos.
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