Postharvest diseases control

dc.creatorPássaro Carvalho, Catarina Pedro
dc.creatorNunes, Carla
dc.creatorPalou, Lluís
dc.date2012-08-03T18:57:10Z
dc.date2012-08-03T18:57:10Z
dc.date2012-08-03
dc.date.accessioned2023-08-29T16:39:56Z
dc.date.available2023-08-29T16:39:56Z
dc.identifier978-958-8406-17-6
dc.identifierhttp://hdl.handle.net/10567/567
dc.identifier.urihttps://repositorioslatinoamericanos.uchile.cl/handle/2250/8509764
dc.descriptionPostharvest diseases can represent up to 80% of the economic loses in the citrus´ sector. These loses can vary a lot, and depend on several factors: The zone of the production, the species and the cultivar, age and condition of the trees, weather conditions during the whole campaign, time and way of the recollection, handling of the products during the postharvest, storage conditions and final market. The most common treatments for the control of those diseases are the synthetic fungicides, but their massive and continuous application of similar active matters (thiabendazole, imazalil, among others) has generated grave concerns to consumers and to the government authorities due to, among other reasons, contamination generated by an excess of chemical waste and the proliferation of resistant pathogenic strains. Besides, there is a strong shift in the trends for the commercialization of horticultural and fruit products to the ecologic or organic markets and, at the same time, “traditional” markets are demanding the fulfillment of more restrictive criteria which go beyond the maximum waste limits established by law. All of these facts have contributed to the search for alternatives to replace agro chemical products for the control of postharvest diseases. In this chapter, CINCEP´s (Spanish acronym for not-contaminant postharvest diseases integrated control) control strategies is approached. Those strategies are based on the profound knowledge of the pathogen´s epidemiology and on the factors that determine their incidence before, during and after the harvest, in order to globally impact the problem, acting on each one of the factors mentioned at the appropriate moment to minimize economic loses. In general, it is important to harvest with the adequate maturity index, always under a dry weather and with a strict care to minimize skin wounds and other physical damages. During postharvest, treatments or mixtures of alternative treatments of a physical, chemicalwith a low toxicity leveland biological order, are required. Among the physical treatments, some can be remarked: Heat (curing, hot water), irradiations (UV-C light) or gas shocks. The main alternative chemical treatments are based on the application of natural substances (extracts of plants, essential oils) alimentary additives or edible anti-fungal covers. The biological control consists on the controlled application of micro organisms that have an antagonistic role against pathogens.
dc.descriptionLas enfermedades de poscosecha pueden representar hasta pérdidas económicas del 80% en el sector citrícola. Estas pérdidas son muy variables y dependen de múltiples factores: zona de producción, especie y cultivar, edad y condición de los árboles, condiciones climatológicas durante toda la campaña, época y forma de recolección, manejo de los frutos en poscosecha, condiciones de almacenamiento y mercado de destino. Los tratamientos más comunes para el control de estas enfermedades son los fungicidas sintéticos. Sin embargo, la aplicación masiva y continuada durante años de materias activas similares (tiabendazol, imazalil, entre otros.) ha generado graves preocupaciones a los consumidores y a las entidades gubernamentales debidas, entre otros motivos, a la contaminación generada por un exceso de residuos químicos y a la proliferación de cepas patogénicas resistentes. Además, hay un marcado cambio de tendencia en la comercialización de productos hortofrutícolas hacia los mercados de productos ecoló- gicos u orgánicos y, al mismo tiempo, los mercados ‘tradicionales’ están exigiendo el cumplimiento de criterios propios más restrictivos que los límites máximos de residuos (LMR) establecidos por la legislación. Todo ello ha conducido a la búsqueda de alternativas a los agroquímicos para el control de las enfermedades de poscosecha. En este capítulo se aborda el control mediante estrategias de CINCEP (control integrado no contaminante de enfermedades de poscosecha), que se basan en el conocimiento profundo de la epidemiología de los patógenos y de los factores que determinan su incidencia en precosecha, cosecha y poscosecha para incidir de forma global sobre el problema actuando sobre cada uno de estos factores en el momento adecuado para minimizar las pérdidas económicas. En general, es importante cosechar con el índice de madurez adecuado, siempre con tiempo seco y de forma extremadamente cuidadosa para minimizar heridas en la piel y otros daños físicos. En poscosecha se requieren tratamientos o combinaciones de tratamientos alternativos que, según su naturaleza, pueden ser físicos, químicos de baja toxicidad y biológicos. Entre los tratamientos físicos se destacan el calor (curado, agua caliente), las irradiaciones (luz UV-C) o los choques gaseosos. Los principales tratamientos químicos alternativos se basan en la aplicación de sustancias naturales (extractos de plantas, aceites esenciales), aditivos alimentarios o recubrimientos comestibles antifúngicos. El control biológico consiste en la aplicación controlada de microorganismos antagónicos a los patógenos.
dc.languagees
dc.publisherCorporación Universitaria LAsallista
dc.relationSerie Lasallista Investigación y Ciencia;
dc.relationhttp://hdl.handle.net/10567/452
dc.subjectCítricos
dc.subjectCítricos - Colombia
dc.subjectCítricos - Poscosecha
dc.subjectCítricos - Enfermedades poscosecha
dc.subjectPoscosecha
dc.subjectEnfermedades poscosecha
dc.subjectCorporación Universitaria Lasallista
dc.subjectControl integrado no contaminante de enfermedades de poscosecha (CINCEP)
dc.titleControl de enfermedades de poscosecha
dc.titlePostharvest diseases control
dc.typeBook chapter


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