Article
Sinergia entre edulcorantes no calóricos y el ácido fumárico
Sinergy between non-caloric sweeteners and fumaric acid.
Autor
Restrepo Gallego, Mauricio
Resumen
Given the great demand of sugar-free products it is
necessary to find new applications for traditional
products and additives. This is the case of the fumaric
acid, for which a sweetener or sweeteners mixture
that grants a good level of synergy in products like
powder beverages is being searched. The current
investigations suggest that the encapsulation process
is the best alternative to achieve a good balance
between acidulants and sweeteners, taking
advantage of their physicochemical and sensorial
qualities. Ante la gran demanda de productos libres de azúcar
se evidencia la necesidad de encontrar nuevas aplicaciones para productos tradicionales. Es el caso del
ácido fumárico, para el cual se está buscando el edulcorante o mezcla de edulcorantes que otorgue un buen
nivel de sinergia en productos como los refrescos en
polvo. Las investigaciones actuales sugieren el proceso de encapsulación como la mejor alternativa para
llegar a un equilibrio óptimo entre acidulantes y
e d u l c o r a n t e s , a p r o v e c h a n d o l a s p r o p i e d a d e s
fisicoquímicas y sensoriales que poseen.