info:eu-repo/semantics/article
Enzymatic hydrolysis of cassava stalks pretreated with the alkaline method
Hidrólisis enzimática de tallos de yuca pretratados por el método alcalino
Registro en:
0120-9965
10.15446/agron.colomb.v33n2.50115
2357-3732
Autor
Castaño P, Hader
Reales A, Juan G.
Zapata Montoya, José Edgar
Institución
Resumen
ABSTRACT: This study was developed with the aim of evaluating the pH, enzymatic complex load and temperature effects on the saccharification of pretreated cassava stalks (CS) using the response surface methodology (RSM). The factor levels evaluated were temperature 35-40°C, pH 4.0-5.0 and dose of enzymatic complex Accellerase 1500™ 2.9 - 14.5 FPU/g of substrate. The reducing sugar (RS) response was used. The pH was controlled through the use of hydrochloric acid and sodium hydroxide solutions and the system was shaken orbitally at 120 rpm with a solids loading of 10% w/v. The fitted model showed that the optimal operating conditions were: pH 4.0, 38°C and enzyme dose of 14.5 FPU/g substrate, reaching a sugar concentration of 18.4 g L-1. RESUMEN: Este estudio fue desarrollado con el objetivo de evaluar el efecto del pH, la carga del complejo enzimático y la temperatura sobre la sacarificación de tallos de yuca pretratados (CS) utilizando
la metodología de superficie de respuesta (RSM). Los niveles de los factores evaluados fueron para la temperatura 35 - 40°C, pH 4,0-5,0 y la dosis del complejo enzimático Accellerase 1500™
2,9 - 14,5 FPU/g de sustrato. Se utilizó el azúcar reductor (RS) como respuesta. El pH se controló a través del uso de soluciones de ácido clorhídrico y hidróxido de sodio y el sistema se agitó orbitalmente a 120 rpm con una carga de sólidos de 10% w/v. El modelo ajustado mostró que las condiciones óptimas de operación fueron: pH 4,0, 38°C y la dosis de enzima de 14,5 FPU/g de sustrato, alcanzando una concentración de azúcar
de 18,4 g L-1. COL0010771