info:eu-repo/semantics/article
Implementation of a food safety management system in a line of instant drinks
Implementacion de un sistema de gestión de la inocuidad alimentaria en una línea de bebidas instantáneas
Registro en:
10.5281/zenodo.8192541
Autor
Piña, Anamar
Sánchez, Loreidys
Rodríguez, Anny
Resumen
Under the guidelines of the ISO 22000:2018 Standard, a food safety management system was implemented in a cereal-based instant beverage production line, under the following stages Phase I: Definition of the strategic concept of the company Cereales venezolanos y its safety policy, Phase II: Diagnosis of the current situation of the company, Phase III: Formulation of strategies to adapt the line of instant drinks to what is established in the ISO 22000:2018 standard, Phase IV: Implementation of the safety management system food safety designed, in a pilot area. The results obtained showed that the strategic concept of the company and its safety policy are aligned on the premise of developing safe foods with high nutritional value, the food safety management system in the diagnosis made regarding compliance with the ISO standard. 22000:2018 for sections 4 clause 4.3, section 7 clause 7.5 and section 8 clause 8.5 presented a compliance percentage of 42.80% after the implementation of the safety management system in a pilot area, it was obtained that the system was effective upon completion of its implementation by 94.32%. The control of process variables, productivity, communication with interested parties, quality and safety of the finished product and the registration and control of documentation increased.
Bajo los lineamientos de la Norma ISO 22000:2018 se implementó un sistema de gestión de la inocuidad alimentaria en una línea de producción de bebidas instantáneas a base de cereales, bajo las siguientes etapas Fase I: Definición del concepto estratégico de la empresa Cereales venezolanos y su política de inocuidad, Fase II: Diagnóstico de la situación actual de la empresa, Fase III: Formulación de estrategias para adecuar la línea de bebidas instantáneas a lo establecido en la norma ISO 22000:2018, Fase IV: Implementación del sistema de gestión de la inocuidad de alimentos diseñado, en un área piloto. Los resultados obtenidos mostraron que el concepto estratégico de la empresa y su política de inocuidad se encuentran alineadas en la premisa de desarrollar alimentos inocuos con alto valor nutricional, el sistema de gestión de la inocuidad alimentaria en el diagnóstico realizado respecto al cumplimiento de la norma ISO 22000:2018 para los apartados 4 cláusula 4.3, apartado7 cláusula 7.5 y el apartado 8 cláusula 8.5 presentó un porcentaje de conformidad de 42,80% posterior a la implementación del sistema de gestión de la inocuidad en un área piloto se obtuvo que el sistema fue efectivo al cumplirse su implementación en un 94,32%. Se incremento el control de variables procesos, la productividad, la comunicación con las partes interesadas, calidad e inocuidad del producto terminado y el registro y control de la documentación.