Competitiveness of the MIPYMES engaged in the production and marketing of dairy products, 2014
Competitividad de las MIPYMES que se dedican a la producción y comercialización de productos lácteos, 2014
dc.creator | Matamoros Cornejo, Meyling Massiel | |
dc.creator | Briones Amador, Gema Aracely | |
dc.creator | Quezada Gámez, Josué Efrain | |
dc.creator | Castillo Herrera, Beverly | |
dc.date | 2015-10-26 | |
dc.date.accessioned | 2023-08-07T19:49:02Z | |
dc.date.available | 2023-08-07T19:49:02Z | |
dc.identifier | https://revistasnicaragua.cnu.edu.ni/index.php/RCientifica/article/view/1957 | |
dc.identifier.uri | https://repositorioslatinoamericanos.uchile.cl/handle/2250/7935739 | |
dc.description | This research analyzes the competitiveness between the MIPYMES of dairy products, located in the city of Estelí in 2014, to suggest strategies to improve the competitiveness of these enterprises. The hypothesis as independent variable is the commercialization and the dependent variable is the competitiveness. This research is applied and quantitative; the study universe is 12 MIPYMES of dairy products and 110 distributors of these microenterprises. The sampling is Simple random probability. Surveys and semi -structured interviews were applied to business owners and their agents. This research requires three theoretical pillars: Competitiveness, commercialization and factors influencing in the competitiveness.Keywords: Competitiveness, Commercialization, MIPYMES, Estelí. | en-US |
dc.description | Esta investigación analiza la competitividad entre las MIPYMES de lacteos situadas en la ciudad de Estelí durante el año 2014, para proponer estrategias que mejoren la capacidad competitiva de estas microempresas. La hipótesis tiene como variable independiente, comercializacion y como variable dependiente, competitividad. Esta investigación es aplicada y cuantitativa; el universo de estudio son 12 MIPYMES de lacteos y 110 distribuidores de estas microempresas. El muestreo es probabilístico aleatorio simple. Se aplicaron encuestas y entrevistas semi estructuradas a propietarios de los negocios y a sus intermediarios. Esta investigación precisa tres ejes teóricos: Competitividad, Comercializacion y los Factores que influyen en la competitividad. Palabras claves: Competitividad, Comercializacion, MIPYMES, Estelí. | es-ES |
dc.format | application/pdf | |
dc.language | spa | |
dc.publisher | Facultad Regional Multidisciplinaria de Estelí. FAREM-Estelí/UNAN-Managua | es-ES |
dc.relation | https://revistasnicaragua.cnu.edu.ni/index.php/RCientifica/article/view/1957/1885 | |
dc.rights | Derechos de autor 2015 Revista Científica FAREM - Estelí | es-ES |
dc.source | Revista Científica de FAREM - Estelí; Núm. 15 (2015); 45-53 | es-ES |
dc.source | 2305-5790 | |
dc.title | Competitiveness of the MIPYMES engaged in the production and marketing of dairy products, 2014 | en-US |
dc.title | Competitividad de las MIPYMES que se dedican a la producción y comercialización de productos lácteos, 2014 | es-ES |
dc.type | info:eu-repo/semantics/article | |
dc.type | info:eu-repo/semantics/publishedVersion |