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Digestibility and digestible and metabolizable energy of corn gluten, hominy feed and wheat by-product in guinea pigs (Cavia porcellus)
Digestibilidad y energía digestible y metabolizable del gluten de maíz, hominy feed y subproducto de trigo en cuyes (Cavia porcellus)
Registro en:
10.15381/rivep.v31i2.17816
Autor
Hidalgo L., Víctor
Valerio C., Henry
Institución
Resumen
The aim of this study was to determine the digestibility of dry matter and the digestible and metabolizable energy of the wheat by-product, corn germ and hominy feed by the in vivo digestibility test in guinea pigs, using the technique of total faeces and urine collection. Genetically improved young male guinea pigs (n=15) were distributed in three groups and fed with three diets: a) Basal diet (100% wheat by-product, protected vitamin C and water), b) Mixture I (70% corn germ and 30% basal diet) and Mixture II (70% hominy feed and 30% basal diet). The nutritional values of the diets were determined. The digestibility of corn germ, hominy feed and wheat by-product were 79.0, 81.2 and 65.3%, respectively, digestible energy was 4189, 4372 and 2801 kcal/kg of dry matter, respectively, and metabolizable energy was 3910, 4351 and 2705 kcal/kg of dry matter, respectively. El objetivo del estudio fue determinar la digestibilidad de la materia seca y la energía digestible y metabolizable del subproducto de trigo, germen de maíz y hominy feed mediante el ensayo de digestibilidad in vivo en cuyes, utilizando la técnica de colección total de heces y orina. Se utilizaron 15 cuyes machos jóvenes mejorados distribuidos en tres tratamientos y alimentados con tres dietas: a) Dieta basal (100% de subproducto de trigo, vitamina C protegida y agua), b) Mezcla I (70% de germen de maíz y 30% de dieta basal) y Mezcla II (70% de hominy feed y 30% de dieta basal). Se determinaron los valores nutricionales de las dietas. La digestibilidad del germen de maíz, hominy feed y subproducto de trigo fue de 79.0, 81.2 y 65.3%, respectivamente, la energía digestible fue de 4189, 4372 y 2801 kcal/kg de materia seca, respectivamente y de energía metabolizable fue de 3910, 4351 y 2705 kcal/kg de materia seca, respectivamente.
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