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Salmo salar: ultrastructural morphology of chorion, from normal and with hatching problems ova
Salmo salar: morfología ultraestructural de la pared del corion en ovas normales y con problemas de eclosión
Registro en:
10.4067/S0301-732X2009000100009
Autor
Jaramillo, R.
Goicoechea, O.
Garrido, O.
Molinari, E.
Institución
Resumen
Either eyed alevins unable to digest the chorion or those digesting it partially, are both suffering the “hard chorion” phenomenon; in both cases alevins can not survive producing high mortality rates. During recent years, the salmon farming industry in Southern Chile has been facing massive mortality events caused by “hard chorion”. Since “hard chorion” is a recently observed phenomenon there are no literature reporting its origin. The aim of this study was to find differences in the ultrastructure of chorion fibers from Salmo salar ova at different stages of development by using Scanning Electron Microscopy and image analysis technique. Early results here reported indicated no differences in thickness of chorion fibers for Salmo salar ova at different stages of development, however differences in spatial arrangement of fibers forming the inner layer of chorion seem to explain the “hard chorion” occurrence. No pores were observed in the inner layer of chorion of ova exhibiting “hard chorion” as opposed to normally developed ova which have pores and allow hatching of alevins. Since choriogenin is a protein formed by a number of sub-units, it is possible that failure in synthesis of one of these sub-units might be responsable for an anomalous arrangement of fibers of chorion causing the “hard chorion” phenomenon.
El “corion duro” es un fenómeno de reciente ocurrencia y se caracteriza porque algunos alevines con ojo no son capaces de degradar el corion que les rodea o lo hacen sólo de manera parcial, produciéndose en ambos casos la muerte del alevín. Este fenómeno ha causado fracasos reproductivos importantes en algunas pisciculturas del sur de Chile, desconociéndose hasta ahora la razón de su ocurrencia. En este estudio se realizaron mediciones del grosor del corion de Salmo salar así como de las fibras que forman parte de éste en ovas fertilizadas, no fertilizadas, con desarrollo normal y ovas que no lograron eclosionar. Los resultados obtenidos indican que las leves variaciones observadas en el grosor del corion entre los diferentes estados de desarrollo de las ovas estudiadas no explican la ocurrencia del “corion duro”. Sin embargo, la disposición de las fibras proteicas que forman el estrato interno del corion parece ser la respuesta a este fenómeno. Las ovas que no eclosionan presentan “corion duro” y exhiben un estrato interno carente de poros a diferencia de lo que se observa en las ovas que desarrollan normalmente y que logran la eclosión. Se propone que problemas en la síntesis de alguna de las sub-unidades que forman la coriogenina serían los responsables de la formación de un estrato interno carente de poros, siendo ésta la razón del “corion duro”.