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ALLELOPATHIC POTENTIAL OF Lupinus albus L., CULTIVARS ON MICELIAL GROWTH in vitro OF Gaeumannomyces graminis var. tritici
POTENCIAL ALELOPATICO DE CULTIVARES DE Lupinus albus L., SOBRE CRECIMIENTO MICELIAL in vitro DE Gaeumannomyces graminis var. tritici Walker
Registro en:
10.4206/agrosur.2011.v39n2-02
Autor
Senn M., Romina
Bensch T., Emma
Guerrero C., Jaime
Ferrada Q., Enrique
Institución
Resumen
The aim of this study was to evaluate the allelopathic potential of cultivars of Lupinus albus L. Rumbo, Typ Top and Pecosa on the mycelial growth of the fungus Gaeumannomyces graminis var. tritici using aqueous extracts, considering five concentrations (1, 3, 10, 30 and 90% v/v), compared with a control treatment. The methodology consisted of measuring the radius of mycelial growth from the center of the Petri plates with mixed medium APD and extract, every 24 hours to complete the control plate. The experimental design was completely randomized with three replicates per treatment, each Petri plate was an experimental unit. Data analysis was performed using ANOVA and multiple comparison test of Tukey (p≤0.05). The main results showed a differential allelophatic effect of the radical aqueous extracts, often inhibitory and occasionally enhancing the mycelium growth of G. graminis var. tritici. The radical aqueous extract Typ Top, often had higher inhibitory allelopathic effect on the mycelial growth at concentrations of 10%, 30% and 90% v/v. Concentrations of extracts above 30% v/v, showed similar allelopathic effect on mycelial growth, while concentrations below 3% caused a differential response, with Pecosa showing its higher inhibitory effect at 1% and Typ Top at 3%.
El objetivo de esta investigación fue evaluar el potencial alelopático de los cultivares de Lupinus albus L. Rumbo, Typ Top y Pecosa sobre el crecimiento micelial in vitro del hongo Gaeumannomyces graminis var. tritici, usando extractos acuosos en cinco concentraciones (1, 3, 10, 30 y 90% v/v), comparadas con un testigo sin extracto. La metodología consistió en medir el radio del crecimiento micelial (mm.) desde el centro de las placas Petri con medio APD y extracto respectivo cada 24 horas hasta completar la placa testigo. Se utilizó un diseño completamente aleatorizado, con tres repeticiones por tratamiento, cada placa constituyó una unidad experimental. El análisis de los datos se realizó a través de análisis de varianza (ANOVA), y prueba de comparación multiple de Tukey (p≤0,05). Los resultados constataron efecto alelopático diferencial de los extractos acuosos radicales, en la mayoría de los casos inhibitorio y ocasionalmente potenciador del crecimiento micelial. El extracto acuoso radical Typ Top, tuvo frecuentemente mayor efecto alelopático inhibidor del crecimiento micelial a concentraciones de 10%, 30% y 90% v/v. Concentraciones sobre el 30% v/v de los extractos, presentaron similar efecto alelopático sobre el crecimiento micelial, mientras que concentraciones menores a 3% la respuesta fue diferencial, siendo el efecto inhibitorio de Pecosa mayor a 1% y de Typ Top a 3%.