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Hydrolysis of Red Beet Bagasse and Modeling of Hydrolysates for Bioethanol Production
Hidrólisis del bagazo de remolacha roja y modelado de hidrolizados para la producción de bioetanol
Autor
Jiménez-Islas, Donaji
Rivera-Ríos, Juan Manuel
Venegas Sánchez, Josué Addiel
Gracida Rodríguez, Jorge Noel
Institución
Resumen
Red beets in Mexico are used in the colorants industry, but their juice bagasse (RBB) can be carbohydrates for ethanol production. The present study aims to the pretreatment of bagasse of red beet using acid (H2SO4) and alkali (NaOH) to improve the availability of sugars. Also, describe quantitatively in the hydrolysates the microbial growth, substrate consumption, and ethanol production with simulation using data kinetics of red beet and logistic, Pirt, and Luedeking-Piret equations. Experiments with H2SO4 at sterilization conditions resulted in lower phenolic formation and increased hydrolysis to 32 %. Logistic, Pirt, and Luedeking-Piret equations were used to quantitatively describe the hydrolysates the microbial growth, substrate consumption, and ethanol production, respectively. In the alkali treatment, a significant mean difference was found (p < 0.05) in substrate mass and reaction time. The maximum yield of 38 g/L of total sugars at 72 h of reaction was obtained from 6 g RBB and H2SO4 at 0.5 N. The ethanol yield was 15 to 18 g/L representing about 78 to 92 % of the theoretical yield. la remolacha roja en México se utiliza en la industria de los colorantes, pero el jugo de su bagazo (BRR) puede ser un carbohidrato para la producción de etanol. El presente estudio tiene como objetivo el pretratamiento del BRR con ácido (H2SO4) y álcali (NaOH) para mejorar la disponibilidad de azúcares. Además, se describe de forma cuantitativa en los hidrolizados el crecimiento microbiano, el consumo de sustrato y la producción de etanol con simulación mediante la cinética de datos de la remolacha roja y las ecuaciones logística, de Pirt y de Luedeking-Piret. Los experimentos con H2SO4 en condiciones de esterilización dieron como resultado una menor formación de fenoles y un aumento de la hidrólisis al 32 %. Se utilizaron las ecuaciones mencionadas para describir cuantitativamente los hidrolizados, el crecimiento microbiano, el consumo de sustrato y la producción de etanol, respectivamente. En el tratamiento con álcali, se encontró una diferencia media significativa (p < 0.05) en la masa del sustrato y el tiempo de reacción. El rendimiento máximo de 38 g/L de azúcares totales a las 72 h de reacción se obtuvo a partir de 6 g de BRR y H2SO4 a 0,5 N. El rendimiento de etanol fue de 15 g/L a 18 g/L, lo que representa aproximadamente del 78 % al 92 % del rendimiento teórico.