info:eu-repo/semantics/article
The Digestibility of a Bagasse Complete Ration in Comparison with a Conventional Ration for Dairy Cows
Título en español.
Registro en:
10.46429/jaupr.v54i3.10983
Institución
Resumen
Sixteen Holstein and Brown Swiss cows in late lactation were used to compare the digestibility of a complete ration containing 15-percent ground sugarcane bagasse and 85-percent concentrates to that of a control ration involving whole sugarcane silage and a standard concentrates mixture. The average amounts of dry matter consumed daily were 11.31, 2.18, and 6.26 kg. for the complete ration, the silage, and the standard concentrates, respectively. The chromic oxide indicator method with 7 days for fecal samples collection was used. The respective mean apparent digestibility coefficients determined for the complete and control rations were as follows: organic matter, 74.3 and 69.6; crude protein, 71.3 and 55.1; dry matter, 71.9 and 68.3; nitrogen-free extract, 80.7 and 76.6; ether extract, 70.0 and 67.3; crude fiber, 36.6 and 47.7; and total digestible nutrients, 72.2 and 69.2. The mean differences were highly significant (P < .01) for the first two components, significant (P < .05) for the second two components, but not significant for the final three components. With data from the control ration, on which individual cows consumed varying proportions of silage-to-concentrates, linear regression coefficients, highly significant (P < .01) for TDN and significant (P < .05) for crude protein, were obtained employing digestibility as the dependent variable and the proportion of forage dry matter to total dry matter consumed as the independent variable. When adjusted to the basis of 15-percent forage dry matter in the total dry matter consumed, the control ration yielded a mean crude protein digestibility of 69.8 percent and a mean TDN content of 73.4 percent, very similar to the corresponding figures for the complete ration. Thus, at least in crude protein and TDN, the two rations can be considered equally digestible at a common forage-to-concentrates ratio. Se usaron 16 vacas Holstein y Suiza Parda en las postrimerías de su lactancia, para comparar la digestibilidad de una ración completa, compuesta de un 15 por ciento de bagazo triturado de caña de azúcar y un 85 por ciento de concentrados, con la de una ración testigo, preparada a base de ensilaje de caña de azúcar entera y un concentrado corriente. El consumo diario de materia seca en la ración completa, en el ensilaje, y en el alimento concentrado corriente promedió 11.31, 2.18 y 6.26 kg., respectivamente. Se usó el óxido crómico como indicador de digestibilidad, esperándose 7 días para recoger las boñigas (muestras fecales). Se determinaron los coeficientes de digestibilidad aparente para la ración completa y la testigo, siendo los promedios respectivos los siguientes: materia orgánica, 74.3 y 69.6; proteína bruta, 71.3 y 55.1; materia seca, 71.9 y 68.3; extracto libre de nitrógeno, 80.7 y 76.6; extracto etéreo, 70.0 y 67.3; fibra bruta, 36.6 y 47.7; y los totales de nutrimentos digeribles, 72.2 y 69.2. Las diferencias entre los promedios de las dos raciones fueron altamente significativas (P < .01) para los dos primeros componentes, significativas (P < .05) para los dos componentes siguientes, pero no significativas para los tres últimos componentes citados. Con los datos obtenidos de la ración testigo, bajo la cual las vacas individuales consumieron proporciones variables del ensilaje en relación con las del concentrado, se obtuvieron coeficientes de regresión lineal altamente significativos (P < .01) para el TND y significativos (P < .05) para la proteína bruta, al usarse la digestibilidad como una variable dependiente y la proporción de la materia seca procedente del forraje en relación con la materia seca total consumida, como variable independiente. Al hacerse un ajuste a base de un 15 por ciento de materia seca procedente del forraje en relación con la materia seca total consumida, la digestibilidad de la proteína bruta promedió 69.8 por ciento y el contenido del TND promedió 73.4 por ciento, siendo estas cifras muy similares a las cifras correspondientes en el caso de la ración completa. Por tal razón, las dos raciones pueden considerarse igualmente digestibles, a base de una proporción común de forraje a concentrado, al menos en lo referente a la proteína bruta y el TND.
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