Otro
Metabolic manipulation as a strategy for the improvement of the biocrude obtained by hydrothermal liquefaction of microalgae
Autor
Palomino Martínez, Alejandra
Institución
Resumen
Hydrothermal liquefaction of the microalga was carried out. A response surface methodology was used to explore the effect of reaction temperature, retention time, initial total solids, and biomass composition, as well as their interactions, on the yield and quality of the resultant biocrude. The maximum biocrude yield was obtained between 315–325 °C and 40–45 min, at lipid ratio and initial total solids of 0.65 and 15 %, respectively. Under these conditions, the higher heating value was 35 MJ/kg, the total acid number was 70 mg KOH/g and the carbon, nitrogen and oxygen contents were 72 %, 3.7 % and 13 %, respectively. The inclusion of the chemical composition of the biomass as a modeling factor allowed predicting the yield and quality of the biocrude for several data sets published in the literature. The regression model predicted 61 % of the biocrude yields published within the standard deviation zone of ± 5 %. The degree of success for the models predicting quality parameters ranged from to 50-80 %.
A new quantitative model was proposed for the calculation of biocrude yield of microalgae. The new model was tested with large numbers of experimental data published over a wide range of temperatures (200–400 °C), retention times (1–120 min) and chemical composition of microalgae (0.0–66 % lipids, 9–75 % proteins, 5–64 % carbohydrates, in dry basis). This model predicted 45 % of the biocrude yields published within the standard deviation zone of ± 5 % and 78 % of the total data was within the zone of standard deviation of ± 10 %.
The effect of reaction temperature, retention time and elementary composition of the biomass was evaluated on the quality of the algae biocrude and used to propose a new quantitative model for the calculation of the elemental composition of this biocrude. The model provided information on the behavior of the reaction temperature and retention time on the carbon, nitrogen, hydrogen, and oxygen content of the algae biocrude. The new model was successful in more than 81 % for predicting the elemental composition of the macroalgae biocrude. The prediction capacity of the carbon, nitrogen, and oxygen content in the microalgae biocrude was between 53 and 81 %.
The storage stability of biocrude produced from hydrothermal liquefaction of microalgae was systematically studied over 60 days, and the effect of the storage material, feedstock species, liquefaction temperature and storage temperature were assessed. Biocrudes obtained at 300 °C and 350 °C from the microalgae Spirulina and Chlorella vulgaris were stored at three temperatures: cold (4 °C), ambient (20 °C) and elevated temperatures (35 °C), over the two-month period. The viscosity of the biocrudes only increased considerably at 35 °C. The reaction temperature and biomass type were also strong determining factors of the impact on biocrude stability. Biocrudes produced from C. vulgaris were more stable than the Spirulina, and the crudes formed at 350 °C were considerably less reactive than those produced at 300 °C. Se realizó licuefacción hidrotermal de la microalga. Se utilizó una metodología de superficie de respuesta para explorar el efecto de la temperatura de reacción, el tiempo de retención, los sólidos totales iniciales y la composición de la biomasa, así como sus interacciones, sobre el rendimiento y la calidad del biocrudo resultante. El rendimiento máximo de biocrudo se obtuvo entre 315-325 °C y 40-45 min, con una proporción de lípidos y sólidos totales iniciales de 0,65 y 15%, respectivamente. En estas condiciones, el poder calorífico superior fue 35 MJ/kg, el índice de acidez total fue 70 mg KOH/g y los contenidos de carbono, nitrógeno y oxígeno fueron 72%, 3,7% y 13%, respectivamente. La inclusión de la composición química de la biomasa como factor de modelado permitió predecir el rendimiento y la calidad del biocrudo para varios conjuntos de datos publicados en la literatura. El modelo de regresión predijo el 61% de los rendimientos de biocrudo publicados dentro de la zona de desviación estándar de ± 5%. El grado de éxito de los modelos que predicen los parámetros de calidad osciló entre el 50 y el 80%.
Se propuso un nuevo modelo cuantitativo para el cálculo del rendimiento de biocrudo de microalgas. El nuevo modelo se probó con una gran cantidad de datos experimentales publicados en una amplia gama de temperaturas (200–400 °C), tiempos de retención (1–120 min) y composición química de las microalgas (0,0–66% de lípidos, 9–75% proteínas, 5-64% de carbohidratos, en base seca). Este modelo predijo el 45% de los rendimientos de biocrudo publicados dentro de la zona de desviación estándar de ± 5% y el 78% de los datos totales estaba dentro de la zona de desviación estándar de ± 10%.
Se evaluó el efecto de la temperatura de reacción, el tiempo de retención y la composición elemental de la biomasa sobre la calidad del biocrudo de algas y se utilizó para proponer un nuevo modelo cuantitativo para el cálculo de la composición elemental de este biocrudo. El modelo proporcionó información sobre el comportamiento de la temperatura de reacción y el tiempo de retención en el contenido de carbono, nitrógeno, hidrógeno y oxígeno del biocrudo de algas. El nuevo modelo tuvo éxito en más del 81% para predecir la composición elemental del biocrudo de macroalgas. La capacidad de predicción del contenido de carbono, nitrógeno y oxígeno en el biocrudo de microalgas estuvo entre 53 y 81%.
La estabilidad de almacenamiento del biocrudo producido a partir de la licuefacción hidrotermal de microalgas se estudió sistemáticamente durante 60 días y se evaluó el efecto del material de almacenamiento, las especies de materia prima, la temperatura de licuefacción y la temperatura de almacenamiento. Los biocrudos obtenidos a 300 °C y 350 °C de las microalgas Spirulina y Chlorella vulgaris se almacenaron a tres temperaturas: frío (4 °C), ambiente (20 °C) y temperaturas elevadas (35 °C), durante el período de dos meses. período. La viscosidad de los biocrudes solo aumentó considerablemente a 35 °C. La temperatura de reacción y el tipo de biomasa también fueron fuertes factores determinantes del impacto en la estabilidad del biocrudo. Los biocrudos producidos a partir de C. vulgaris eran más estables que la espirulina, y los crudos formados a 350 °C eran considerablemente menos reactivos que los producidos a 300 °C.