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Oral Health, Dietary Habits, and Nutritional Status of University Students at the Institution Universitaria Colegios de Colombia UNICOC
Salud Oral, Hábitos Alimentarios y Estado Nutricional de Estudiantes Universitarios en la Institución Universitaria Colegios de Colombia UNICOC
Registro en:
10.61368/r.s.d.h.v5i2.134
Autor
Ruiz García, Luz Amparo
Aguilera Rojas, Sandra Elizabeth
Resumen
Evaluating the oral health, dietary habits, and nutritional status of university students presents a significant challenge due to its impact on lifestyle. In this study, a quantitative and observational analysis was conducted using the simple random sampling method (n=187). A survey was conducted to determine the timing and frequency of food consumption, and oral health was evaluated using the Silness & Loe index, along with anthropometric measures for nutritional status. The results indicated that the majority of students have breakfast at appropriate times but consume food outside recommended hours. Regarding oral health, 69% had a Silness & Loe index in the Regular range, while BMI was within the normal range for 75% of the study population. In conclusion, although oral health and BMI are generally adequate, suboptimal dietary habits are observed, with a differential trend in dietary habits according to gender, with women showing a greater inclination towards fruit and vegetable consumption, and men showing a higher frequency of carbohydrate consumption. Evaluar la salud oral, los hábitos alimentarios y el estado nutricional de estudiantes universitarios presenta un desafío significativo debido a su impacto en el estilo de vida. En este estudio, se llevó a cabo un análisis cuantitativo y observacional utilizando el método de muestreo aleatorio simple (n=187). Se realizó una encuesta para determinar los horarios y frecuencias de consumo de alimentos, y se evaluó la salud oral mediante el índice Silness & amp; loe, así como medidas antropométricas para el estado nutricional. Los resultados indicaron que la mayoría de los estudiantes desayunan en horarios adecuados, pero consumen la comida fuera de los horarios recomendados. Respecto a la salud oral, el 69% presentó un índice silness & amp; loe Regular, mientras que el IMC se encontró dentro del rango normal para el 75% de la población objeto de estudio. En conclusión, aunque la salud oral y el IMC son adecuados en general, se observa que los hábitos alimentarios no son óptimos, no presentan una dieta variada y prevalece el alto consumo de carbohidratos.