info:eu-repo/semantics/article
Banana vinegar in the development of local manabita cuisine
El vinagre de plátano en el desarrollo de la cocina local manabita
Registro en:
10.33262/concienciadigital.v6i1.4.1998
Autor
Escalante Loor , Joselyn Tatiana
Torres Oñate, Camilo Francisco
Viteri Toro, María Fernanda
Falcón Salazar, Diana Alexandra
Institución
Resumen
Introduction: The present research project focuses on the local food manabita, mainly on one of the elements that give it its legendary identity as is the banana vinegar, that is currently being forgotten as part of the ancestral knowledge in the elaboration of the typical food and will be evidenced as both, gastronomy and vinegar, are strongly entrenched with the development of the same, is a condiment that very few people know, that went and has been part of the progress of Creole food in Manabí for generations and evolved in its uses as much as the people themselves of the province. Objective: To determine the development of the local cuisine manabita with the ingredient of banana vinegar Methodology: The design of the research is bibliographic documentary because it supports it concepts in research and scientific content. The sensory survey was applied to 20 individuals aged between 20 and 70 years and the SPSS program was used to calculate the variable Results: The statistical test that was used for hypothesis verification was Friedman’s two-way analysis and it was concluded that banana vinegar has a sensory impact on preparations is by them that most of the respondents preferred protein preparations traditionally known and more widely used, it was also found that the use of vinegar contributes to the development of local food manabita Introducción: El presente proyecto de investigación se enfoca en la comida local manabita, principalmente en uno de los elementos que le dan su identidad legendaria como es el vinagre de plátano, que actualmente está siendo dejado en el olvido como parte del conocimiento ancestral en la elaboración de la comida típica y se evidenciará como ambos, gastronomía y vinagre, sí están fuertemente afianzados con el desarrollo de la misma, es un condimento que muy pocas personas conocen, que fué y ha sido parte del progreso de la comida criolla en Manabí por generaciones y evolucionó en sus usos tanto como la gente misma de la provincia. Objetivo: Determinar el desarrollo de la cocina local manabita con el ingrediente de vinagre de plátano Metodología: El diseño de la investigación es bibliográfica-documental o “De Hecho” porque apoya sus conceptos en contenido investigativo y científico. La encuesta sensorial fue aplicada a 20 individuos con edades comprendidas entre los 20 a 70 años y para calcular la variable se usó el programa SPSS Resultados: La prueba estadística que se usó para la verificación de hipótesis fue el análisis de dos vías de Friedman y se concluyó que el vinagre de plátano tiene un impacto sensorial en las preparaciones es por ellos que la mayoría de los encuestados prefirieron las preparaciones con proteínas tradicionalmente conocidas y más usadas, además se comprobó que el uso del vinagre contribuye al desarrollo de la comida local manabita