Artículo de revista
Nutrition in the Actual COVID-19 Pandemic. A Narrative Review
Nutrición en la actual pandemia de COVID-19. Una revisión narrativa
Registration in:
20726643
Corporación Universidad de la Costa
REDICUC - Repositorio CUC
Author
Clemente-Suárez, Vicente Javier
Ramos-Campo, Domingo Jesús
Mielgo Ayuso, Juan
Dalamitros, Athanasios
Nikolaidis, Pantelis
Hormeno-Holgado, Alberto Joaquin
Tornero Aguilera, José Francisco
Institutions
Abstract
The pandemic of Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) has shocked world health authorities generating a global health crisis. The present study discusses the main finding in nutrition
sciences associated with COVID-19 in the literature. We conducted a consensus critical review using
primary sources, scientific articles, and secondary bibliographic indexes, databases, and web pages.
The method was a narrative literature review of the available literature regarding nutrition interventions and nutrition-related factors during the COVID-19 pandemic. The main search engines used
in the present research were PubMed, SciELO, and Google Scholar. We found how the COVID-19
lockdown promoted unhealthy dietary changes and increases in body weight of the population,
showing obesity and low physical activity levels as increased risk factors of COVID-19 affection
and physiopathology. In addition, hospitalized COVID-19 patients presented malnutrition and
deficiencies in vitamin C, D, B12 selenium, iron, omega-3, and medium and long-chain fatty acids
highlighting the potential health effect of vitamin C and D interventions. Further investigations are
needed to show the complete role and implications of nutrition both in the prevention and in the
treatment of patients with COVID-19. La pandemia de la enfermedad del coronavirus 2019 (COVID-19) ha conmocionado a las autoridades sanitarias mundiales generando una crisis sanitaria mundial. El presente estudio analiza el principal hallazgo en nutrición
ciencias asociadas con COVID-19 en la literatura. Realizamos una revisión crítica de consenso utilizando
fuentes primarias, artículos científicos e índices bibliográficos secundarios, bases de datos y páginas web.
El método fue una revisión de la literatura narrativa de la literatura disponible con respecto a las intervenciones nutricionales y los factores relacionados con la nutrición durante la pandemia de COVID-19. Los principales motores de búsqueda utilizados
en la presente investigación fueron PubMed, SciELO y Google Scholar. Descubrimos cómo el COVID-19
el bloqueo promovió cambios dietéticos poco saludables y aumentos en el peso corporal de la población,
mostrando la obesidad y los bajos niveles de actividad física como factores de riesgo incrementados de la afección COVID-19
y fisiopatología. Además, los pacientes hospitalizados por COVID-19 presentaban desnutrición y
deficiencias de vitamina C, D, B12, selenio, hierro, omega-3 y ácidos grasos de cadena media y larga
destacando el posible efecto sobre la salud de las intervenciones con vitamina C y D. Investigaciones adicionales son
necesario para mostrar el papel completo y las implicaciones de la nutrición tanto en la prevención como en la
tratamiento de pacientes con COVID-19.