Artículo
Antibiotic susceptibility of Listeria monocytogenes in Argentina
Registro en:
0213-005X
10.1016/j.eimc.2015.03.007
Autor
Prieto, Mónica A.
Martínez, Claudia
Aguerre, Lorena
Rocca, María Florencia
Cipolla, Lucía
Callejo, Raquel
Resumen
Fil: Prieto, Mónica. ANLIS Dr.C.G.Malbrán. Instituto Nacional de Enfermedades Infecciosas. Departamento Bacteriología. Servicio Bacteriología Especial; Argentina. Fil: Martínez, Claudia. ANLIS Dr.C.G.Malbrán. Instituto Nacional de Enfermedades Infecciosas. Departamento Bacteriología. Servicio Bacteriología Especial; Argentina. Fil: Aguerre, Lorena. ANLIS Dr.C.G.Malbrán. Instituto Nacional de Enfermedades Infecciosas. Departamento Bacteriología. Servicio Bacteriología Especial; Argentina. Fil: Rocca, María Florencia. ANLIS Dr.C.G.Malbrán. Instituto Nacional de Enfermedades Infecciosas. Departamento Bacteriología. Servicio Bacteriología Especial; Argentina. Fil: Cipolla, Lucía. ANLIS Dr.C.G.Malbrán. Instituto Nacional de Enfermedades Infecciosas. Departamento Bacteriología. Servicio Bacteriología Especial; Argentina. Fil: Callejo, Raquel. ANLIS Dr.C.G.Malbrán. Instituto Nacional de Enfermedades Infecciosas. Departamento Bacteriología. Servicio Bacteriología Especial; Argentina. Listeria monocytogenes is the causative agent of listeriosis, a food-borne disease that mainly affects pregnant women, the elderly, and immunocompromised patients. The primary treatment of choice of listeriosis is the combination of ampicillin or penicillin G, with an aminoglycoside, classically gentamicin. The second-choice therapy for patients allergic to β-lactams is the combination of trimethoprim with a sulfonamide (such as co-trimoxazole). The aim of this study was to analyze the antimicrobial susceptibility profile of strains isolated from human infections and food during the last two decades in Argentina.