info:eu-repo/semantics/article
Downscaling plant-frugivore interaction networks in an assemblage of fig consumers
Bajando la escala en las redes de interacción planta-frugívoro para un ensamblaje de consumidores de ficus
Autor
Valenzuela Ospina, Leonor
Kattan, Gustavo H.
Resumen
Measuring interaction strength is key to understand the dynamics of mutualistic networks. However, how intraspecific variation within species traits can affect the patterns and outcomes of an interaction has been poorly measured. In this study, we explored how individual variation in fruit production in a fig tree species influences fruit consumption by frugivorous birds. Degree, expressed as the number of bird species, and visitation rates, expressed as number of individuals and its equivalent biomass, were independent of crop size. However, the cumulative number of visits for the three variables mentioned above was proportional to crop size. The number of small bird species (<100 g) was twice that from large species. However, the biomass of both groups was equivalent. Fruit consumption, expressed both as intake rate and total intake, was proportional to bird body mass. Our results suggest that the interaction between birds and fig trees depends on the size distribution of both organisms and the forest successional stage. In addition, from the consumers’ perspective, the amount of energy that each bird obtains depends on individual tree characteristics. Medir la fuerza de la interacción es clave para comprender la dinámica de las redes mutualistas. Sin embargo, la variación intraespecífica en los rasgos de las especies puede afectar los patrones y resultados de las interacciones a una escala aún no medida. En este estudio, exploramos cómo la variación individual en la producción de frutos en una especie de Ficus modula el consumo de frutos por aves. El grado, expresado como número de especies, y las tasas de visitas, expresadas como número individuos y su equivalente en biomasa, fueron independientes del tamaño de la cosecha. Sin embargo, el número acumulado para las tres variables fue proporcional al tamaño de la cosecha. El número de especies de aves pequeñas (<100 g) fue el doble que el de las especies grandes. Sin embargo, la biomasa de ambos grupos fue equivalente. El consumo, expresado tanto en tasa como en ingesta total, fue proporcional al tamaño corporal de las aves. Estos resultados sugieren que la interacción entre aves y Ficus depende de la distribución del tamaño de ambos organismos. Además, desde la perspectiva de los consumidores, la cantidad de energía que obtiene cada ave depende de las características individuales del árbol.