Methanolic extracts of guava (Psidium guajava L.) and mango crusts (Mangifera indica L.): citotoxic, antihemolitic effect and in the morphology of erythrocytes membrane
Extractos metanólicos de corteza de guayaba (Psidium guajava L.) y mango (Mangifera indica L.): efecto citotóxico, antihemolítico y en la morfología de membrana de eritrocitos
dc.creator | Durán, Marlene | |
dc.creator | Montero, Piedad | |
dc.creator | Marrugo, Yesid | |
dc.date | 2013-12-31 | |
dc.date.accessioned | 2023-08-28T15:13:32Z | |
dc.date.available | 2023-08-28T15:13:32Z | |
dc.identifier | https://revistas.udca.edu.co/index.php/ruadc/article/view/904 | |
dc.identifier.uri | https://repositorioslatinoamericanos.uchile.cl/handle/2250/8442884 | |
dc.description | In the Caribbean coast green fruits are consumed at high frequency and in this process the traders of these products remove the crusts as waste products, which could be exploited in the food industry and in environmental improvement. The objective of this study was to determine alterations in biological membranes using as a model the erythrocyte, the antihemolytic activity induced by hydrogen peroxide, and the membrane deformability caused by different concentrations (200, 100, 50 and 20ug/mL) of the total methanol extracts of crusts of the tested fruits. The cytotoxicity was performed using the trypan blue exclusion in mononuclear of peripheral blood. Antihemolytic activity was determined by spectrophotometry at a wavelength of 520nm, the deformability was made by counting erythrocytes morphologically altered specifically equinocyte forms. Extracts of mango and guava crusts were not cytotoxic at the tested concentrations; they showed cell viability higher than 80%. They inhibited the hemolysis in the presence of H2O2, the guava extract at 100μg/mL recorded the greatest inhibition of induced hemolysis. Higher percentages of morphological changes were observed when erythrocytes were exposed to concentrations of 100 and 200μg/mL. In extract of guava crust the concentration was 200μg/mL, it showed 47% of echinocyte, whereas mango extract 200μg/ mL showed 90% of echinocyte. | en-US |
dc.description | En la costa caribe, los frutos verdes se consumen con alta frecuencia y, en este proceso, los comerciantes de estos productos eliminan las cortezas como productos de desechos, las cuales, podrían ser aprovechadas en la industria alimentaria y en la mejora del medio ambiente. El objetivo de este estudio fue determinar alteraciones en las membranas biológicas utilizando, como modelo, el eritrocito, la actividad antihemolitica inducida por peróxido de hidrógeno y deformabilidad de la membrana, causada por diferentes concentraciones (200, 100, 50 y 20µg/mL) de los extractos metanólicos total, de cada una de las cortezas de las frutas evaluadas. La citotoxicidad fue realizada utilizando la exclusión de azul de tripano en mononucleares de sangre periférica. La actividad antihemolítica, se determinó por espectrofotometría, a una longitud de onda de 520nm, la deformabilidad fue realizada por conteo de eritrocitos morfológicamente alterados, específicamente, las formas equinociticas. Los extractos de cortezas de mango y guayaba no fueron citotóxicos a las concentraciones evaluadas, mostraron viabilidad celular superior a 80%. Inhibieron la hemólisis en presencia de H2O2, el extracto de guayaba a 100µg/mL registró la mayor inhibición de hemólisis inducida. Los mayores porcentajes de alteración morfológica, se observaron cuando los eritrocitos se expusieron a concentraciones de 100 y 200µg/Ml; en el extracto de corteza de guayaba, la concentración de 200µg/mL mostró 47% de equinocitos, mientras que el extracto de mango, a 200µg/mL, mostró 90% de equinocitos. | es-ES |
dc.format | application/pdf | |
dc.format | text/html | |
dc.language | spa | |
dc.publisher | Universidad de Ciencias Aplicadas y Ambientales U.D.C.A | es-ES |
dc.relation | https://revistas.udca.edu.co/index.php/ruadc/article/view/904/1081 | |
dc.relation | https://revistas.udca.edu.co/index.php/ruadc/article/view/904/1082 | |
dc.relation | /*ref*/AJILA, C.; PRASADA RAO, U. 2008. Protection against hydrogen peroxide induced oxidative damage in rat erythrocytes by Mangifera indica L. peel extract. Food Chem. Toxicol. (Estados Unidos). 46(1):303-309. | |
dc.relation | /*ref*/ALMEIDA, M.; DE SOUSA, P.; ARRIAGA, Â.; DO PRADO, G.; MAGALHÃES, C.; MAIA, G.; DE LEMOS, T. 2011. Bioactive compounds and antioxidant activity of fresh exotic fruits from northeastern Brazil. Food Res. Int. 44(7):2155-2159. | |
dc.relation | /*ref*/BONARSKA-KUJAWA, D.; PRUCHNIK, H.; OSZMIANSKI, J.; SARAPUK, J.; KLESZCZYNSKA, H. 2010. Changes Caused by Fruit Extracts in the Lipid Phase of Biological and Model Membranes. Food Biophys. 6(1):58-67. | |
dc.relation | /*ref*/CARRILLO-ESPER, R.; CARRILLO-CÓRDOVA, C.; CARRILLO- CÓRDOVA, J.; CARRILLO-CÓRDOVA, L. 2012. Storage- induced morphological changes in erythrocytes. Rev. Invest. Med. Sur Mex. 19(1):10-14. | |
dc.relation | /*ref*/CASTRO, O.; BARRIOS, M.; CHINCHILLA, M.; GUERRERO, O. 1996. Evaluación química y biológica del efecto de extractos de plantas contra. Rev. Biol. Trop. 44(2):361-367. | |
dc.relation | /*ref*/CONTRERAS-CALDERÓN, J.; CALDERÓN-JAIMES, L.; GUERRA-HERNÁNDEZ, E.; GARCÍA-VILLANOVA, B. 2011. Antioxidant capacity, phenolic content and vitamin C in pulp, peel and seed from 24 exotic fruits from Colombia. Food Res. Int. 44(7):2047-2053. | |
dc.relation | /*ref*/CHÁVEZ, R.; PLAZA, A.; L. DE UGAZ, O. 2013. Antioxidantes de origen vegetal. Rev. Quím. 10(1):71-101. | |
dc.relation | /*ref*/CHEN, H.; YEN, G. 2007. Antioxidant activity and free radical- scavenging capacity of extracts from guava (Psidium guajava L.) leaves. Food Chem. 101(2):686-694. | |
dc.relation | /*ref*/GAITÁN, R.; DURÁN, M.; FRANCO, L. 2006. Acción Antiinflamatoria preliminar de los Extractos de las Esponjas Marinas Xestospongiaros ariensis y X. próxima utilizando los Modelos Edema Plantar Inducido por Carragenina y Polimorfonuclear Neutrofilo. Act. Biol. 27(1):11-15. | |
dc.relation | /*ref*/GARCÍA BACALLAO, L.; GARCÍA GÓMEZ, L.V.; ROJO DOMÍNGUEZ, D.M.; SÁNCHEZ GARCÍA, E. 2001. Plantas con propiedades antioxidantes. Rev. Cub. Invest. Biomédicas. 20(3):231-235. | |
dc.relation | /*ref*/GARDNER, P.; WHITE, T.; MCPHAIL, D.; DUTHIE, G. 2000. The relative contributions of vitamin C, carotenoids and phenolics to the antioxidant potential of fruit juices. Food Chem. 68(4):471-474. | |
dc.relation | /*ref*/GEDDE, M.; DAVIS, D.; HUESTIS, W. 1997. Cytoplasmic pH and human erythrocyte shape. Biophys. J. 72(3):1234-1246. | |
dc.relation | /*ref*/GOYAL, M.; SINGH, P.; ALAM, A.; DAS, S.K.; IGBAL, M.S; DEY, S.; BINDU, S.; PAL, C.; DAS, S.K.; PANDA, G.; BANDYOPADHYAY, U. 2012. Aryl aryl methyl thio arenes prevent multidrug-resistant malaria in mouse by promoting oxidative stress in parasite. Free Radical Biol. Med. 53(1):129-142. | |
dc.relation | /*ref*/GRINBERG, L.; NEWMARK, H.; KITROSSKY, N.; RAHAMIM, E.; CHEVION, M.; RACHMILEWITZ, E. 1997. Protective effects of tea polyphenols against oxidative damage to red blood cells. Biochem. Pharmacol. (Estados Unidos). 54(9):973-878. | |
dc.relation | /*ref*/GROSS, P. 2009. Superfruits: (Top 20 Fruits Packed with Nutrients and Phytochemicals, Best Ways to Eat Fruits for Maximum Nutrition, and 75 Simple and Delicious Recipes for Overall Wellness). The McGraw- Hill Companies, Inc. Estados Unidos. 221p. | |
dc.relation | /*ref*/GUO, C.; YANG, J.; WEI, J.; LI, Y.; XU, J.; JIANG, Y. 2003. Antioxidant activities of peel, pulp and seed fractions of common fruits as determined by FRAP assay. Nutr. Res. 23(12):1719-1726. | |
dc.relation | /*ref*/JIMÉNEZ-ESCRIG, A.; RINCÓN, M.; PULIDOR, R.; SAURA-CALIXTO, F. 2001. Guava fruit (Psidium guajava L.) as a new source of antioxidant dietary fiber. J. Agr. Food Chem. 49(11):5489-5493. | |
dc.relation | /*ref*/KAUR, C.; KAPOOR, H.C. 2001. Antioxidants in fruits and vegetables-the millennium's health. Int. J. Food Sci. Technol. 36(7):703-725. | |
dc.relation | /*ref*/KOIKE, S.; SUBBARAO, K.; DAVIS, R.M.; TURINI, T. 2003. Vegetable diseases caused by soilborne pathogens: UCANR Publications. Disponible desde Internet en: http://ucanr.org/freepubs/docs/8099.pdf (con acceso 27/04/13). | |
dc.relation | /*ref*/LABIENIEC, M.; GABRYELAK, T. 2005. Measurement of DNA damage and protein oxidation after the incubation of B14 Chinese hamster cells with chosen polyphenols. Toxicol. letters 155(1):15-25. | |
dc.relation | /*ref*/LAZA, D.; RODRÍGUEZ, L.; SARDIÑA, G. 2003. Descubrimiento y desarrollo de agentes anticancerígenos derivados de plantas medicinales. Rev. Cub. Plantas Medicinales. 8(3):e12. | |
dc.relation | /*ref*/MARTÍNEZ, A.; REYES, I.; REYES, N. 2007. Citotoxicidad del glifosato en células mononucleares de sangre periférica humana. Biomédica. 27(4):594-604. | |
dc.relation | /*ref*/MOHANDAS, N.; CHASIS, J.; SHOHET, S. 1983. The influence of membrane skeleton on red cell deformability, membrane material properties, and shape. Semin. Hematol. 20(3):225-242. | |
dc.relation | /*ref*/OKONOGI, S.; DUANGRAT, C.; ANUCHPREEDA, S.; TACHAKITTIRUNGROD, S.; CHOWWANAPOONPOHN, S. 2007. Comparison of antioxidant capacities and cytotoxicities of certain fruit peels. Food Chem. 103(3):839-846. | |
dc.relation | /*ref*/OMENA, C.; VALENTIM, I.; GUEDES, G.; RABELO, L.; MANO, C.; BECHARA, E. 2012. Antioxidant, anti-acetyl cholinesterase and cytotoxic activities of ethanol extracts of peel, pulp and seeds of exotic Brazilian fruits: Antioxidant, anti-acetyl cholinesterase and cytotoxic activities in fruits. Food Res. Int.49(1):334-344. | |
dc.relation | /*ref*/PERCIVAL, S.; TALCOTT, S.; CHIN, S.; MALLAK, A.; LOUNDS-SINGLETON, A.; PETTIT-MOORE, J. 2006. Neoplastic transformation of BALB/3T3 cells and cell cycle of HL-60 cells are inhibited by mango (Mangifera indica L.) juice and mango juice extracts. J. Nutr. 136(5):1300-1304. | |
dc.relation | /*ref*/PINELL, G.; TERÁN, C.; GUARACHI, E.; ILLANES, J. 2009. Actividad citotóxica in vitro en líneas celulares y células de sangre periférica humana de los alcaloides totales de corteza de Galipea longiflora (Evanta). Rev. Bol. Quim. 26(2):96-100. | |
dc.relation | /*ref*/PRASAD, S.; KALRA, N.; SHUKLA, Y. 2007. Induction of apoptosis by lupeol and mango extract in mouse prostate and LNCaP cells. Nutr. Cancer. 60(1):120-130. | |
dc.relation | /*ref*/RINCÓN, A.; VÁSQUEZ, A.; PADILLA, F. 2005. Composición química y compuestos bioactivos de las harinas de cáscaras de naranja (Citrus sinensis), mandarina (Citrus reticulata) y toronja (Citrus paradisi) cultivadas en Venezuela. Arch. Latinoam. Nutr. 55(3):305-310. Disponible desde Internet en: http://www.scielo.org.ve/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0004-06222005000300013&lng=es&nrm=iso (con acceso 27/04/13). | |
dc.relation | /*ref*/RODRÍGUEZ, R.; LAFOURCADE, A.; PÉREZ, L. 2013.Hojas de Psidium guajava L. Rev. Cub. Farm.47(1):127-135. | |
dc.relation | /*ref*/RODRÍGUEZ, J.; MENÉNDEZ, J.; TRUJILLO, Y. 2001.Radicales libres en la biomedicina y estrés oxidativo. Rev. Cub. Med. Militar. 30(1):15-20. | |
dc.relation | /*ref*/SLAMEÑOVÁ, D.; HORVOTOVÁ, E.; WSÓLOVÁ, L.; SRAMKOVÁ, M.; NAVAROVÁ, J. 2009. Investigation of anti-oxidative, cytotoxic, DNA- damaging and DNA-protective effects of plant volatiles eugenol and borneol in human-derived HepG2, Caco-2 and VH10 cell lines.Mutation Research/Genetic Toxicol. Environ. Mutagen. 677(1-2):46-52. | |
dc.relation | /*ref*/SMITH, J.E. 1987. Erythrocyte membrane: structure, function, and pathophysiology. Vet. Path. 24(6):471-476. | |
dc.relation | /*ref*/SOONG, Y.Y.; BARLOW; P.J. 2004. Antioxidant activity and phenolic content of selected fruit seeds. Food Chem. 88(3):411-417. | |
dc.relation | /*ref*/STROBER, W. 2001. Trypan blue exclusion test of cell viability. Curr. Protocols Immunol. A. 3B. 1-A. 3B. 2. | |
dc.relation | /*ref*/SUN, J.; CHU, Y.F.; WU, X.; LIU, R. 2002. Antioxidant and antiproliferative activities of common fruits. J. Agr. Food Chem. 50(25):7449-7454. | |
dc.relation | /*ref*/SUWALSKY, M.; VARGAS, P.; AVELLO, M.; VILLENA, F.; SOTOMAYOR, C.P. 2008. Human erythrocytes are affected in vitro by flavonoids of Aristotelia chilensis (Maqui) leaves. Int. J. Pharmaceut. 363(1-2):85-90. | |
dc.relation | /*ref*/UGARTONDO, V.; MITJANS, M.; LOZANO, C.; TORRES, J.L.; VINARDELL, M.P. 2006. Comparative study of the cytotoxicity induced by antioxidant epicatechin conjugates obtained from grape. J. Agr. Food Chem. 54(18):6945-6950. | |
dc.relation | /*ref*/VENEREO, J.R. 2002. Daño oxidativo, radicales libres y antioxidantes. Rev. Cub. Med. Militar. 31(2):126-133. | |
dc.relation | /*ref*/WANG, Y.; HUANG, S.; SHAO, S.; QIAN, L.; XU, P. 2012. Studies on bioactivities of tea (Camellia sinensis L.) fruit peel extracts: Antioxidant activity and inhibitory potential against -glucosidase and -amylase in vitro. Industr. Crops Prod. 37(1):520-526. | |
dc.relation | /*ref*/ZENI, C.; BOVOLENTA, M.R.; STAGNI, A. 2002. Occurrence of echinocytosis in circulating RBC of black bullhead, Ictalurus melas (Rafinesque), following exposure to an anionic detergent at sublethal concentrations. Aquat. Toxicol. 57(4):217-224. | |
dc.source | Revista U.D.C.A Actualidad & Divulgación Científica; Vol. 16 No. 2 (2013): Revista U.D.C.A. Actualidad & Divulgación Científica. Julio-Diciembre; 327-334 | en-US |
dc.source | Revista U.D.C.A Actualidad & Divulgación Científica; Vol. 16 Núm. 2 (2013): Revista U.D.C.A. Actualidad & Divulgación Científica. Julio-Diciembre; 327-334 | es-ES |
dc.source | Revista U.D.C.A Actualidad & Divulgación Científica; v. 16 n. 2 (2013): Revista U.D.C.A. Actualidad & Divulgación Científica. Julio-Diciembre; 327-334 | pt-BR |
dc.source | 2619-2551 | |
dc.source | 0123-4226 | |
dc.source | 10.31910/rudca.v16.n2.2013 | |
dc.subject | Membrana eritrocitaria | es-ES |
dc.subject | Extractos | es-ES |
dc.subject | Estrés oxidativo | es-ES |
dc.subject | Citotoxicidad | es-ES |
dc.subject | Erythrocyte membrane | en-US |
dc.subject | Extracts | en-US |
dc.subject | Oxidative stress | en-US |
dc.subject | Cytotoxicity | en-US |
dc.title | Methanolic extracts of guava (Psidium guajava L.) and mango crusts (Mangifera indica L.): citotoxic, antihemolitic effect and in the morphology of erythrocytes membrane | en-US |
dc.title | Extractos metanólicos de corteza de guayaba (Psidium guajava L.) y mango (Mangifera indica L.): efecto citotóxico, antihemolítico y en la morfología de membrana de eritrocitos | es-ES |
dc.type | info:eu-repo/semantics/article | |
dc.type | info:eu-repo/semantics/publishedVersion |