info:eu-repo/semantics/article
Strategies for improvement of supply chain in the food companies, Maracaibo Municipality, Zulia State
Estrategias para el Mejoramiento de la Cadena de Suministro de Empresas del Sector Alimenticio, Municipio Maracaibo, Estado Zulia
Autor
Di Francescantonio, Guido
Resumen
The objective of this research was to propose strategies for the improvement of the supply chain of companies in the food sector of the Maracaibo Municipality of the Zulia State. The theoretical bases were based on the theories of authors such as David (2012), Ballou (2014), Mora (2008), Francés (2006), Porter (2009), Boowersox (2007), Hurtado (2015), among others. It is classified as a descriptive investigation, feasible project, with a field design, non-experimental, descriptive transactional. The population was made up of 20 managers or supervisors belonging to four (4) companies in the food sector of the Maracaibo Municipality: Víveres De Cándido, Tiendas Enne, Super Tienda Latino and Centro 99. The data collection technique was through the survey, Through a questionnaire composed of 62 closed questions with four answer alternatives, this instrument was validated by the judgment of five (5) experts, then applied to eight (8) subjects, obtaining a reliability of 0.89 calculated by the Alpha method. de Cronbach. The data obtained were analyzed through descriptive statistics, supported by measures of central tendency. The results of the investigation show some weaknesses that do not allow the benefits of the chain to be fully developed and the objectives of the organization to be achieved with better results, which allowed the elaboration of the proposal of strategies for the improvement of the supply chain in food companies, which will result in benefits for the companies under study.. El objetivo de la presente investigación fue proponer estrategias para el mejoramiento de la cadena de suministro de empresas del sector alimenticio del Municipio Maracaibo del Estado Zulia. Las bases teóricas se fundamentaron en las teorías de autores como David (2012), Ballou (2014), Mora (2008), Francés (2006), Porter (2009), Boowersox (2007), Hurtado (2015), entre otros. Se tipifica como una investigación descriptiva, proyecto factible, con un diseño de campo, no experimental, transeccional descriptivo. La población estuvo conformada por 20 gerentes o supervisores pertenecientes a cuatro (4) empresas del sector alimenticio del Municipio Maracaibo: Víveres De Cándido, Tiendas Enne, Súper Tienda Latino y Centro 99. La técnica de recolección de datos fue a través de la encuesta, por medio de un cuestionario compuesto por 62 preguntas cerradas con cuatro alternativas de respuesta, este instrumento fue validado por el juicio de cinco (5) expertos, luego aplicado a ocho (8) sujetos, obteniendo una confiablidad de 0.89 calculada por el método de Alfa de Cronbach. Los datos obtenidos fueron analizados a través de estadística descriptiva, soportados por medidas de tendencia central. Los resultados de la investigación evidencian algunas debilidades que no permiten desarrollar al máximo los beneficios de la cadena y alcanzar con mejores resultados los objetivos de la organización, lo cual permitió elaborar la propuesta de estrategias para el mejoramiento de la cadena de suministro en empresas alimenticias, la cual redundará en beneficios para las empresas objeto de estudio.