info:eu-repo/semantics/article
Characteristics of the grain and starch obtained from ecotypes of colored quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) produced in the Peruvian highlands
Características del grano y almidón obtenido de ecotipos de quinua (Chenopodium quinoa Willd.) de color producido en el altiplano peruano
Registro en:
10.5281/zenodo.7365257
Autor
Laqui-Vilca , César
Limaylla Guerrero, Katherine Milusca
Laqui, Wilber
Resumen
Quinoa grains have high starch content, there are ecotypes that were not studied and these are becoming extinct, the objective was to evaluate the physical characteristics of three ecotypes of colored grains and evaluate yield, physicochemical characteristics and functional properties of starch; First, the physical characteristics of the grain were evaluated, then starch was extracted and yield, physicochemical characteristics of amylose and amylopectin by spectrophotometer and functional properties such as gelatinization temperature by thermometer, while swelling power, absorption capacity and solubility index were evaluated. They were evaluated at constant temperatures for 30 minutes, centrifuged and dried. It was found that the grains contain between 10,57 to 11,25% moisture, 2,31 to 2,86mm3 in volume, 1250 to 1253kg/m3 in density, 0,820 to 0,880mm in radius, and 280 to 347 grains per gram, while the hydrated grains showed a significant variation. Yields of 14,62 to 26,76%, 9,46 to 9,74% of amylose, 90,26 to 90,54% of amylopectin, 65,2 to 69,5°C of gelatinization temperature, 6,33 to 15,21 g/g swelling power, 1,24 to 4,02% water solubility index and 2,30 to 4,21 g/g water absorption capacity in the extracted starches. The quinoa studied has physical characteristics similar to other varieties and the functional properties of this starch are limited by the amylose content. Los granos de quinua poseen elevado contenido de almidón, existen ecotipos que no se estudiaron y estas están extinguiéndose, se tuvo como objetivo evaluar las características físicas de tres ecotipos de granos de color y evaluar rendimiento, características fisicoquímicas y propiedades funcionales del almidón; primeramente se evaluaron las características físicas del grano, luego se extrajo almidón y evaluó rendimiento, características fisicoquímicas de amilosa y amilopectina por espectrofotómetro y las propiedades funcionales como la temperatura de gelatinización mediante termómetro, mientras que poder de hinchamiento, capacidad de absorción e índice de solubilidad fueron evaluados a temperaturas constantes por 30 minutos, centrifugado y secado. Se encontró que los granos contienen entre 10,57 a 11,25% de humedad, 2,31 a 2,86mm3 de volumen, 1250 a 1253kg/m3 de densidad, 0,820 a 0,880mm de radio y de 280 a 347 granos por gramo, mientras que los granos hidratados mostraron una variación significativa. Se obtuvo rendimientos de 14,62 a 26,76%, 9,46 a 9,74% de amilosa, 90,26 a 90,54% de amilopectina, 65,2 a 69,5°C de temperatura de gelatinización, 6,33 a 15,21g/g de poder de hinchamiento, 1,24 a 4,02% de índice de solubilidad en agua y 2,30 a 4,21g/g de capacidad de absorción de agua en los almidones extraídos. La quinua estudiada posee características físicas similares a otras variedades y las propiedades funcionales de este almidón son limitados por el contenido de amilosa.