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Agronomic and productive effect of biofertilization based on microalgae Chaetoceros gracilis and Chlorella vulgaris in the cultivation of corn (Zea mays L.) in Pueblo Viejo, Ecuador
Efecto agronómico y productivo de la biofertilización a base de microalgas Chaetoceros gracilis y Chlorella vulgaris en el cultivo de maíz (Zea mays L.) en Pueblo Viejo, Ecuador
Registro en:
10.18779/cyt.v16i1.699
Autor
García Vásquez, Guillermo Enrique
Álvarez Sánchez, Ana Ruth
Yánez Cajo, Danilo Javier
Institución
Resumen
The constant and increasing demand for foods such as corn forces producers to use chemical fertilizers, which causes soil degradation, heavy metal contamination, repercussions on microbial communities, and puts human health at high risk. Microalgae can be a potential alternative as biostimulants and biofertilizers, which is why, the objective of this work was to determine the agronomic and productive effect of biofertilization based on microalgae Chaetoceros gracilis and Chlorella vulgaris in the cultivation of corn (Zea mays L.) in Pueblo Viejo, Ecuador. A Completely Random Block Design (DBCA) was taken, to determine the efficiency of the treatments the Tukey Test was taken at 95% probability. Four doses of biofertilizers based on microalgae (5, 10, 15 and 20 mg plant-1) were studied, both for Chaetoceros gracilis and for Chlorella vulgaris, in addition to using an experimental control; 900 plants of corn were used throughout the experiment. The results indicated that, treatment T4, where 20 mg plant-1 of Chaetoceros gracilis was used as biofertilizer, presented the best results in plant height (220.1 cm), ear length (18.17 ± 2.02 cm), number of rows per ear (17.88 ± 1.36), number of grains per ear (652.16 ± 58.23), cob weight with cob (295.03 ± 8.91 g) and the highest yield (9,144.33 kg ha-1). The use of Chaetoceros gracilis at a dose of 20 mg plant-1 improved the agronomic and productive variables of the crop. La demanda constante y en aumento de alimentos como el maíz obliga a los productores a hacer uso de fertilizantes químicos, lo cual provoca degradación del suelo, contaminación por metales pesados, repercusión en las comunidades microbianas y pone en alto riesgo la salud humana. Las microalgas pueden ser una alternativa potencial como bioestimulantes y biofertilizantes, por lo cual, el objetivo de este trabajo fue determinar el efecto agronómico y productivo de la biofertilización a base de las microalgas Chaetoceros gracilis y Chlorella vulgaris en el cultivo de maíz (Zea mays L.) en Pueblo Viejo, Ecuador. Se utilizó un Diseño en Bloques Completamente al azar (DBCA), para determinar la eficiencia de los tratamientos se utilizó la Prueba de Tukey al 95% de probabilidad. Se estudiaron cuatro dosis de biofertilizantes a base de microalgas (5, 10, 15 y 20 mg planta-1), tanto para Chaetoceros gracilis como para Chlorella vulgaris, además de usar un testigo experimental; se utilizaron 900 plantas de maíz por todo el experimento. Los resultados indicaron que, el tratamiento T4, donde se utilizó 20 mg planta-1 de Chaetoceros gracilis como biofertilizante, presentó los mejores resultados en altura de planta (220.1 cm), longitud de mazorca (18.17 ± 2.02 cm), número de hileras por mazorca (17.88 ± 1.36), número de granos por mazorca (652.16 ± 58.23), peso de la mazorca con tusa (295.03 ± 8.91 g) y el mayor rendimiento (9,144.33 kg ha-1). El uso de Chaetoceros gracilis en dosis de 20 mg planta-1 permitió mejorar las variables agronómicas y productivas del cultivo.