bachelorThesis
Efecto de la inclusión de morera (Morus alba) en dieta sobre la cinética de degradación ruminal y producción de gas in vitro
Registro en:
Zamora Angueta Adrian Gonzalo (2022) "Efecto de la inclusión de morera (Morus alba) en dieta sobre la cinética de degradación ruminal y producción de gas in vitro".Quevedo:UTEQ.53p
1400376
Autor
Zamora Angueta, Adrian Gonzalo
Institución
Resumen
The objective of this research project was to determine the effect of including Mulberry (Morus
alba) in the diet of fattening bulls on the kinetics of rumen nutrient degradation and gas
production in vitro. The present investigation was carried out in the ¨La María¨ Campus, in the
Rumiology and Nutritional Metabolism Laboratory ¨RUMEN¨, under a completely randomized
design with 3 treatments and 6 repetitions, the treatments were; T1: 100% basal diet
(concentrate), T2: 80% diet + 20% mulberry, T3: 60% diet + 40% mulberry. The following
variables were analyzed; In situ rumen DM degradation, in vitro DM digestibility and in vitro
gas production. In the studies carried out in the last decade, it has been possible to verify that
the Mulberry has a large percentage and a great variety of the different trace elements such as
iron, manganese, cobalt, nickel and zinc. El objetivo de este proyecto de investigación fue determinar el efecto de la inclusión de Morera
(Morus alba) en la dieta de toros de engorde sobre la cinética de degradación ruminal de
nutrientes y la producción de gas in vitro. La investigación se realizó en el Campus ¨La María¨,
Laboratorio de Rumiología y Metabolismo Nutricional ¨RUMEN¨, bajo un diseño
completamente al azar con 3 tratamientos y 6 repeticiones, los tratamientos fueron; T1: dieta
basal 100% (concentrado), T2: dieta 80% + 20% morera, T3: Dieta 60% + 40% morera. Se
analizaron las siguientes variables; Degradación ruminal in situ MS, digestibilidad in vitro de la
MS y producción de gas in vitro.