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Influence of mycorrhizal fungi plus humic acids in the production of hard corn (Zea mays L.) in Babahoyo
Influencia de hongos micorrízicos más ácidos húmicos en la producción de maíz duro (Zea mays L.) en Babahoyo
Autor
Colina Navarrete , Eduardo
Flores Leturne , Hamilton
Castro Arteaga, Carlos
Vera Suarez , Maribel
García Sánchez , Álvaro
Institución
Resumen
In the Los Ríos province, corn crop production is highly developed by farmers, however, the misuse of farmers' practices has caused problems with soil fertility. The loss of organic matter and populations of beneficial microorganisms, decrease the productive capacity of the soils and therefore losses in the production of the grass. The objectives of the research were to determine the effect of the combination of mycorrhiza and humic acids on the agronomic behavior of the corn crop and to establish the treatment with the greatest increase in grain yield. As sowing material, seeds of the SOMMA hybrid were used. The treatments were composed of mycorrhiza (Mycor) at doses of 0,5 and 1,0 l ha-1 plus humic acids in different concentrations; plus an absolute witness without application of the aforementioned products. The experimental design of Axial AxBxC + 1 Factorial Designs was applied, using the Tukey test (p≥0,05). The results obtained in the field showed statistically different plant height with the application of the interaction of Mycor 0,5 l ha-1+ Humus 12% 3,0 l ha-1. With the applications, there was a greater length of ears, applying Mycor 0,5 l ha-1 + Humus 12% 2,0 l ha-1. Plants treated with Mycor 1,0 l ha-1 + Humus 12% 2,0 l ha-1 showed increases in higher grain production with an average of 6491,0 kg ha-1. En la provincia de Los Ríos la producción de cultivo de maíz está altamente desarrollada por los agricultores, sin embargo, el inadecuado uso de prácticas por los agricultores, ha causado problemas con la fertilidad de suelos. La pérdida de materia orgánica y poblaciones de microrganismos benéficos, disminuyen la capacidad productiva de los suelos y por ende perdidas en la producción de la gramínea. Los objetivos planteados en la investigación fueron determinar el efecto de la combinación de micorrizas y ácidos húmicos sobre el comportamiento agronómico del cultivo de maíz y establecer el tratamiento de mayor incremento en el rendimiento de grano. Como material de siembra se empleó semillas del híbrido SOMMA. Los tratamientos estuvieron compuestos por micorrizas (Mycor) a dosis de 0,5 y 1,0 l ha-1 más ácidos húmicos en diferentes concentraciones; más un testigo absoluto sin aplicación de productos antes mencionados. Se aplicó el diseño experimental de Diseños Factoriales AxBxC+1, siendo utilizada la prueba de Tukey (p≥0,05). Los resultados obtenidos en campo mostraron la altura de planta estadísticamente diferente con la aplicación de la interacción de Mycor 0,5 l ha-1 + Humus 12 % 3,0 l ha-1. Con las aplicaciones se tuvo mayor longitud de mazorcas aplicando Mycor 0,5 l ha-1 + Humus 12 % 2,0 l ha-1. Las plantas tratadas con Mycor 1,0 l ha-1 + Humus 12 % 2,0 l ha-1 mostraron incrementos en la producción de grano con una media de 6491,0 kg ha-1.