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Evaluation of salinity tolerance in segregant F5 populations of rice (Oryza sativa L.)
Evaluación de la tolerancia a la salinidad en poblaciones segregantes F5 de arroz (Oryza sativa L.)
Autor
Cobos Mora, Fernando
Gómez Pando, Luz
Reyes Borja, Walter
Hasang Moran, Edwin
Institución
Resumen
The tolerance to salinity of advanced rice lines F5 was evaluated in segregating populations derived from interspecific crosses between Oryza sativa L. ssp. japonica x Oryza rufipogon G. and of japonica type line crosses; through physiological indicators. 30 accessions were tested in two environments (0,2 and 7,0 dS / m). In this analysis, the differences between the dry matter yield under optimal conditions and the yield under stress conditions (salinity) were considered, to select the most tolerant genotypes, 8 tolerance indices were evaluated: relative reduction percentage (RR%), salinity susceptibility index (SSI), salinity intensity index (SII), mean productivity (MP), geometric mean productivity (GMP), stress tolerance (TOL), salinity tolerance index (ITS) and intensity of stress (IS). According to Pearson's correlation, the most adequate indices to identify salinity-tolerant genotypes were: RR%, MP, GMP, and ITS. The Salinity Tolerance Index (ITS), selected the genotype Puyón / JP003P11-103115 (7) as tolerant and the lines Puyón / JP002P8-30552 (6) and Puyón / JP002P8-294930 (11) as moderately tolerant to saline stress. Se evaluó la tolerancia a la salinidad de líneas avanzadas F5 de arroz, en poblaciones segregantes derivadas de cruces interespecíficos entre Oryza sativa L. ssp. japonica x Oryza rufipogon G. y de cruces de líneas de tipo japónicas; a través de indicadores fisiológicos. Se probaron 30 accesiones en dos ambientes (0,2 y 7,0 dS/m). En este análisis se consideró las diferencias entre el rendimiento de materia seca en condiciones óptimas y el rendimiento en condiciones de estrés (salinidad), para seleccionar los genotipos más tolerantes, fueron evaluados 8 índices de tolerancia: porcentaje de reducción relativa (RR%), índice de susceptibilidad a la salinidad (SSI), índice de intensidad de salinidad (SII), productividad media (MP), media geométrica de la productividad (GMP), tolerancia al estrés (TOL), índice de tolerancia a la salinidad (ITS) e intensidad del estrés (IS). Según la correlación de Pearson, los índices más adecuados para identificar genotipos tolerantes a salinidad fueron: RR%, MP, GMP, e ITS. El Índice de tolerancia a la salinidad (ITS), seleccionó al genotipo Puyón/JP003P11-103115 (7) como tolerante y a las líneas Puyón/JP002P8-30552 (6) y Puyón/JP002P8-294930 (11) como moderadamente tolerantes al estrés salino.