bachelorThesis
Selección de 12 líneas avanzadas F5 de arroz (Oryza sativa L. ssp japonica x Oryza rufipugon G), sometidas a alta salinidad en el cantón Babahoyo
Autor
MACIAS MOREIRA, JUAN JOSÉ
Institución
Resumen
This experimental work was carried out at the greenhouse level on the grounds of the experimental farm "San Pablo", of the Faculty of Agricultural Sciences of the Technical University of Babahoyo, located at km. 7.5 of the Babahoyo - Montalvo highway, with geographic coordinates 476003.18 of Latitude South and 8829743.10 UTM of Longitude West. The land is at an altitude of 8 meters above sea level, humid tropical climate, average annual temperature of 25.7 ℃, average annual rainfall of 1845 mm and relative humidity of 76%. As planting material, 12 advanced F5 lines of rice (Oryza sativa L. ssp japan x Oryza rufipugon G) plus parental lines (JP002, JP003 and Puyón) and a commercial variety (SFL-011) were used.
The study factor was Select and characterize advanced lines (F5) of rice, expressing salinity tolerance in segregating populations from Interspecific crosses (Oryza sativa L. ssp japan x Oryza rufipogon G), two levels of salinity were used the level salinity 1 (0.8 dS / m) and salinity level 2 (7.0 dS / m). with a “completely random” design with factorial arrangement (A x B) with six repetitions. Factor A corresponds to 2 levels of salts, factor B at 16 treatments (12 F5 lines of rice, 3 parental and a commercial variety SFL-11).
In this study the statistical analysis of the different variables was performed, which were submitted to the analysis of variance (ANOVA) and the Tukey 5% test to determine the statistical significance and to compare the values of the variables studied.
For the realization of this study, several agronomic works were carried out such as: preparation of the greenhouse, seedbed, planting, irrigation, weed control, phytosanitary control, fertilization, harvest. In irrigation, a sheet of water was placed from the transplant until the spike was emitted, using grain salt dissolved in the water, in order to maintain the level of 7.0 EC in the salt treatments and a bluelab measuring device was used to guarantee the level of salinity.
For the selection of saline tolerant rice F5 lines, the results of the following variable were used in order to compare salinity level 1 (0.8 dS / m) and salinity level 2 (7.0 dS / m) , where the analysis of variance indicates that there is statistical significance, in the variables; number of panicles per plant, grains per panicle, sterility percentage, yield grams plant, this indicates that salinity level 2 (7.0 dS / m), have a negative effect on yield, based on these results it was concluded that the F5 lines of Puyón rice / JP003 P11-10 P: 31 I: 15, Puyón / JP003 P11-10 P: 6 I: 16 were tolerated by salinity level 2 (7.0 dS / m) El presente trabajo experimental se efectuó a nivel de invernadero en los terrenos de la Granja experimental “San Pablo”, de la Facultad de Ciencias Agropecuarias de la Universidad Técnica de Babahoyo, ubicada en el km. 7,5 de la vía Babahoyo – Montalvo, con coordenadas geográficas 476003,18 de Latitud Sur y 8829743,10 UTM de Longitud Oeste. El terreno se encuentra a una altura de 8 msnm, clima tropical húmedo, temperatura promedio anual de 25,7 ℃, precipitación media anual de 1845 mm y humedad relativa de 76 %. Como material de siembra se utilizaron 12 líneas avanzadas F5 de arroz (Oryza sativa L. ssp japónica x Oryza rufipugon G) más los parentales (JP002, JP003 y Puyón) y una variedad comercial (SFL-011).
El factor de estudio fue Seleccionar y caracterizar líneas avanzadas (F5) de arroz, que expresen tolerancia a la salinidad en poblaciones segregantes provenientes de cruces Interespecificos (Oryza sativa L. ssp japónica x Oryza rufipogon G), se utilizó dos niveles de salinidad el nivel de salinidad 1 (0.8 dS/m) y el nivel de salinidad 2 (7.0 dS/m). con un diseño “completamente al azar” con arreglo factorial (A x B) con seis repeticiones. El factor A corresponde a 2 niveles de sales, el factor B a los 16 tratamientos (12 líneas F5 de arroz, 3 parentales y una variedad comercial SFL-11).
En este estudio se realizó el análisis estadístico de las diferentes variables, las cuales fueron sometidas al análisis de varianza (ANOVA) y al test de Tukey 5% para la determinación de la significancia estadística y para comparar los valores de las variables estudiadas.
Para la realización de este estudio, se efectuaron varias labores agronómicas como: preparación del invernadero, semillero, siembra, riego, control de maleza, control fitosanitario, fertilización, cosecha. En riego se colocaba una lámina de agua desde el trasplante hasta la emisión de la espiga, utilizando sal en grano disuelta en el agua, Con el fin de mantener el nivel de 7.0 EC en los tratamientos con sal y se utilizó un equipo de medición bluelab para garantizar el nivel de salinidad.
Para la selección de las líneas F5 de arroz tolerantes a la salinidad, se utilizaron los resultados de la siguiente variable con el objetivo de comparar el nivel de salinidad 1 (0.8 dS/m) y el nivel de salinidad 2 (7.0 dS/m), donde el análisis de varianza indica que hay significancia estadística, en las variables; número de panículas por planta, granos por panícula, porcentaje de esterilidad, rendimiento gramos planta, esto indica que el nivel de salinidad 2 (7.0 dS/m), tienen un efecto negativo sobre el rendimiento, en base a estos resultados se concluyó que las líneas F5 de arroz puyón/JP003 P11-10 P:31 I:15, puyón/JP003 P11-10 P:6 I:16 fueron las toleraron el nivel de salinidad 2 (7.0 dS/m).