info:eu-repo/semantics/article
Gut dysbiosis implication in obesity.
Implicación de la disbiosis intestinal en la obesidad.
Registro en:
10.56048/MQR20225.7.2.2023.1215-1240
Autor
Machado-Fernandez, Maria Gracia
Mora-Domínguez, Gina Fabiola
Peña-Cordero, Susana Janeth
Institución
Resumen
The gut microbiota has been determined to regulate many physiological processes through interactions with the host, such as digestion of food, absorption and metabolism of nutrients, synthesis of vitamins and bile acids, as well as modulation of innate immunity. and mucosa, epithelial growth, development of layers, prevention of the spread of pathogenic microorganisms, and even regulation of host gene expression. The alteration of these processes due to intestinal dysbiosis could be involved in the pathophysiology of Obesity. A balance between the Firmicutes/Bacteroidetes ratio and a low amount of Proteobacteria has been associated with a healthy gut microbiota. Prevotella, Veillonella, Blautia, Lachnoclostridium, Streptococcus, Faecalitalea, Desulfovibrio, Escherichia. Proteus. Shiguella and Fusobacterium were associated with obesity. Studies have revealed various environmental factors such as excessive consumption of fatty and sugary foods or exposure to stressful factors as causes of intestinal dysbiosis; however, there is also an important hereditary genetic component that predisposes to the development of the intestinal microbiome, reaching the conclusion that intestinal dysbiosis could be a trace of both the environment and hereditary genetic material and predispose future generations to these metabolic alterations. Microbials associated with weight loss may have therapeutic potential for obesity and metabolic diseases, including A. muciniphila, las, Alistipes, Bifidobacterium, Faecalibacterium, and Roseburia. Assessment of universal biomarkers of the gut microbiota in obesity can be applied for early prediction and potential targets for adjuvant obesity treatments. La microbiota intestinal regula muchos procesos fisiológicos a través de interacciones con el huésped, como la digestión de los alimentos, la absorción y el metabolismo de nutrientes, la síntesis de vitaminas y ácidos biliares, así como prevención de la propagación de microorganismos patógenos e incluso regulación de la expresión inmunológica y génica del huésped. La alteración de estos procesos a causa de la disbiosis intestinal podría estar implicado en la fisiopatología de la Obesidad. El equilibro entre la proporción Firmicutes / Bacteroidetes y una baja cantidad de Proteobacteria se ha asociado con una microbiota intestinal saludable. Prevotella,Veillonella, Blautia , Lachnoclostridium, Estreptococo, Faecalitalea, Desulfovibrio, Escherichia. Proteus. Shiguella y Fusobacterium se asociaron a la obesidad. Los estudios han revelado como causas de disbiosis intestinal a diversos factores ambientales como el exceso consumo de alimentos grasos y azucares o la exposición a factores estresantes, sin embargo también existe un importante componente genético hereditario que predispone en el desarrollo del microbioma intestinal, llegando a la conclusión que la disbiosis intestinal podría ser una huella tanto del medio ambiente como del material genético hereditario y predisponer a generaciones futuras a estas alteraciones metabólicas. Los microbianos asociados a la reducción de peso pueden tener potencial terapéutico para la obesidad y las enfermedades metabólicas entre los cuales tenemos A. muciniphila, las, Alistipes, Bifidobacterium, Faecalibacterium y Roseburia. La evaluación de biomarcadores universales de la microbiota intestinal en obesidad se puede aplicar para la predicción temprana y los objetivos potenciales para los tratamientos adyuvantes de la obesidad.