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Type 2 diabetes mellitus and eating habits in elderly patients.
Diabetes mellitus tipo 2 y hábitos alimenticios en pacientes adultos mayores.
Registro en:
10.56048/MQR20225.7.1.2023.1195-1221
Autor
Coppiano Bravo, Génesis Betzabeth
Parrales Vaca, Jenniffer Cristina
Alcocer Díaz, Sirley
Institución
Resumen
Type 2 diabetes mellitus is one of the leading causes of death worldwide. Type 2 diabetes in the elderly continues to be a major concern for all health professionals, and this disease is considered a true global "pandemic". Its prevalence is high and will continue to increase in the coming years, becoming important in the elderly and very old. The objective of evaluating type II diabetes mellitus and eating habits in elderly patients, through a review with descriptive documentary design and exploration taking as a source of information articles published between 2017 and 2022, in Researchgate, Elseiver, Medigraphic, SciELO, Redalyc, PudMed, Latindex, ScienceDirect and SpringerLink databases. Among the most relevant results, it was evident that the main risk factors for type 2 diabetes mellitus in adult patients are hypertension and obesity. The eating habits of these people are to a greater extent made up of foods high in carbohydrates. The highest prevalence of diabetes mellitus in Latin America occurred in Argentina in 2019 with 12.70%. In conclusion, the factor commonly associated with the development of type 2 diabetes mellitus is obesity, it is related to a poor diet or sedentary life since when evaluating eating habits, it was evidenced that this type of patients mostly has a diet with a high carbohydrate content. La diabetes mellitus tipo 2 es una de las principales causas de muerte a nivel mundial. La diabetes tipo 2 en el anciano sigue siendo una gran preocupación para todos los profesionales sanitarios, considerándose esta enfermedad una auténtica «pandemia» mundial. Su prevalencia es alta y seguirá aumentando en los próximos años, llegando a ser importante en ancianos y muy ancianos. El objetivo de la investigación fue evaluar la diabetes mellitus tipo II y los hábitos alimenticios en pacientes adultos mayores, mediante una revisión con diseño documental de tipo descriptivo, tomando como fuente de información artículos publicados entre los años 2017 a 2022, en base de datos Researchgate, Elseiver, Medigraphic, SciELO, Redalyc, PudMed, Latindex, ScienceDirect y SpringerLink. Entre los resultados más relevantes se evidencio que los principales factores de riesgo para la diabetes mellitus tipo 2 en pacientes adultos son la hipertensión y obesidad. Los hábitos alimenticios de estas personas están en mayor medida conformado por comidas con alto contenido en carbohidratos. La prevalencia más alta de diabetes mellitus en América Latina se presentó en Argentina en 2019 con un 12,70 %. En conclusión, el factor comúnmente asociado al desarrollo de la diabetes mellitus tipo 2 es la obesidad, está relacionada con una mala alimentación o vida sedentaria ya que al evaluar los hábitos alimenticios se evidencio que este tipo de pacientes mayoritariamente lleva una dieta con un alto contenido de carbohidratos.