Salinity and temperature tolerances of the green and brown mussels, Perna viridis and Perna perna (Bivalvia: Mytilidae)
Salinity and temperature tolerances of the green and brown mussels, Perna viridis and Perna perna (Bivalvia: Mytilidae)
dc.creator | Segnini de Bravo, M. I. | |
dc.creator | Chung, K. S. | |
dc.creator | Pérez, J. E. | |
dc.date | 1998-12-01 | |
dc.date.accessioned | 2023-08-03T18:21:56Z | |
dc.date.available | 2023-08-03T18:21:56Z | |
dc.identifier | https://revistas.ucr.ac.cr/index.php/rbt/article/view/29372 | |
dc.identifier.uri | https://repositorioslatinoamericanos.uchile.cl/handle/2250/7900562 | |
dc.description | Since the appearance of the green mussel, Perna viridis, in Ihe Golfo de Paria in 1993, the habitat of the brown mussel, Perna perna, has been altered. P. viridis is driving out the P. perna mussel from its natural beds in La Esmeralda, Guatapanare and El Morro de Chacopata, Sucre State, and at the end of 1995 it appeared in Isla Margarita, Nueva Esparta State, Venezuela. For that reason, a study has been carried out to determine whether P. viridis from La Esmeralda has a higher tolerance and adaptability than P. perna, in terrns of salinity and temperature. Low and high lethal temperatures were 6°C and 37.5°C for P. viridis and 3°C and 34.5"C for P. pema. Low and high lethal salinities were 0 and 64 0/00 for P. viridis and 8 and 54 0/00 for P. perna, respectively, indicating that the green mussel has wider thermohaline tolerance limits than the brown mussel. This may explain why P. perna has been displaced by P. viridis in less than three years. | en-US |
dc.description | Estudios recientes han infonnado de alteraciones del hábitat del mejillón marrón, P. pema. por el mejillón verde, P. viridis, desde su aparición en las costas del Golfo de Paria en 1993. En la actualidad P. viridis está desplazando al mejillón P. perna de sus bancos naturales en La Esmeralda, Guatapanare y El Morro de Chacopata, Estado Sucre, y a finales de 1995 apareció en la Isla de Margarita, Estado Nueva Esparta, Venezuela. Por esta razón se ha realizado un estudio para determinar si P. viridis tiene una mayor tolerancia y adaptabilidad que P. perna, en términos de salinidad y temperatura de ambas especies colectadas en La Esmeralda. Las temperaturas letales bajas y altas fueron 3°C y 34.5°C respectivamente, para P. perna y 6°C y 37.5°C para P. viridis. Salinidades letales bajas y altas fueron 8 y 54 0/00 para P. perna y 0 y 64 0/00 para P. viridis, respectivamente, indicando que el mejillón verde tiene una tolerancia tennohalina mayor que el mejillón marrón. Estos resultados pudieran explicar porque P. perna ha sido des plazado por P. viridis en menos de tres años | es-ES |
dc.format | application/pdf | |
dc.language | eng | |
dc.publisher | Universidad de Costa Rica | en-US |
dc.relation | https://revistas.ucr.ac.cr/index.php/rbt/article/view/29372/29586 | |
dc.rights | Derechos de autor 1998 Revista de Biología Tropical | es-ES |
dc.rights | http://creativecommons.org/licenses/by/4.0 | es-ES |
dc.source | Revista de Biología Tropical; Vol. 46 No. S5 (1998): Volume 46 – Supplement 5 – December 1998: Proceedings of the 28th Meeting of the Association of Marine Laboratories of the Caribbean (AMLC); 121–125 | en-US |
dc.source | Revista de Biología Tropical; Vol. 46 Núm. S5 (1998): Volumen 46 – Suplemento 5 – Diciembre 1998: Memorias de la 28ava Reunión de la Asociación de Laboratorios Marinos del Caribe (ALMC); 121–125 | es-ES |
dc.source | Revista Biología Tropical; Vol. 46 N.º S5 (1998): Volumen 46 – Suplemento 5 – Diciembre 1998: Memorias de la 28ava Reunión de la Asociación de Laboratorios Marinos del Caribe (ALMC); 121–125 | pt-PT |
dc.source | 2215-2075 | |
dc.source | 0034-7744 | |
dc.source | 10.15517/rbt.v46i5 | |
dc.subject | Therrnohaline tolerances | en-US |
dc.subject | habitat alteration | en-US |
dc.subject | distribution | en-US |
dc.subject | tropical mussels | en-US |
dc.subject | P. viridi | en-US |
dc.subject | P. perna | en-US |
dc.title | Salinity and temperature tolerances of the green and brown mussels, Perna viridis and Perna perna (Bivalvia: Mytilidae) | en-US |
dc.title | Salinity and temperature tolerances of the green and brown mussels, Perna viridis and Perna perna (Bivalvia: Mytilidae) | es-ES |
dc.type | info:eu-repo/semantics/article | |
dc.type | info:eu-repo/semantics/publishedVersion | |
dc.type | Article | en-US |