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Influence of salinity on the physiological conditions in mussels, Perna perna and Perna viridis (Bivalvia: Mytilidae)
Influence of salinity on the physiological conditions in mussels, Perna perna and Perna viridis (Bivalvia: Mytilidae)
Autor
Segnini de Bravo, Mary Isabel
Institución
Resumen
Perna genus was introduced to Venezuela, but nowadays, Perna perna and Perna viridis coexist and are commercially exploited from their natural beds. The aim of this work was to determine the effect of salinity on the physiological conditions of these species by studying RNA/DNA and Protein/DNA ratios. The organisms were collected from natural beds at La Esmeralda, Sucre State, Venezuela, and acclimatized for 15 days under laboratory conditions at 25ºC, 36‰ salinity, pH between 7 and 8 and more than 90% of oxygen saturation. Later, they were divided in two groups: for one group, the salinity concentration was increased (36 to 45‰), and for the other, the salinity was decreased (36 to 15‰). The rate of change was 1‰ every day. Ten organisms per group of both species were taken at each of 15, 20, 25, 30, 36, 40 y 45‰ salinity concentrations. Protein (colorimetric method) and nucleic acids (RNA and DNA by fluorometric method) concentrations were measured in the digestive gland, gills and adductor muscle tissues. Results indicate that P. perna can physiologically compensate the increase in salinity, but not when the salinity decreased, when proteins are the most needed macromolecules. The Protein/DNA index is directly related to salinity changes in both cases. P. viridis shows physiological compensation to salinity increases and decreases. The RNA/DNA index value in both cases supports this. Digestive gland and muscle tissues are the regulating tissues in both species. These results show that P. viridis has a higher degree of adaptability to salinity changes and, therefore, a greater potential for aquaculture than P. perna. El género Perna es exótico en Venezuela. En la actualidad Perna perna y Perna viridis coexisten y son explotados comercialmente de sus bancos naturales. El objetivo de este trabajo es determinar el efecto de la salinidad sobre la condición fisiológica de P. perna y P. viridis, mediante la relación ARN/ADN y Proteínas/ ADN. Los organismos se colectaron en la Esmeralda, Edo. Sucre, Venezuela y fueron transportados al laboratorio donde se aclimataron por 15 días a la salinidad de 36‰, pH entre 78 y la saturación de oxígeno de más del 90%. Posteriormente, se dividieron en dos grupos, a un grupo se le aumentó la salinidad (de 36 a 45‰) y a otro se le disminuyó (de 36 a 15‰). La tasa de cambio era de 1 ‰ cada día. Se tomaron 10 mejillones, de cada una de las especies a las salinidades de 15, 20, 25, 30, 36, 40 y 45‰. Luego se midió la concentración de proteínas (método colorimétrico) y ácidos uncleicos (método flurométrico) en los tejidos digestivo, branquial y muscular. Los resultados indican que P. perna en salinidades crecientes puede compensar fisiológicamente, no así a salinidades bajas, donde las proteínas son las macromoléculas más comprometidas, reflejándose en el índice Proteína/ADN. Mientras, P. viridis presenta respuestas compensatorias tanto a incrementos de salinidades como a diluciones de ésta, lo cual se corrobora con los valores casi constantes del índice ARN /ADN en ambos casos. En esta especie el tejido más regulador son el muscular y el de la glándula digestiva. Estos resultados demuestran que P. viridis tiene un mayor grado de adaptación a los cambios de salinidad y por consiguiente un mayor potencial para la acuacultura que P. perna.
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