The Corporate Food Regime and Immigrant Farm Workers in California Strawberry Harvests

dc.contributorMaldonado Rivera, Silvia
dc.creatorGarrapa, Anna Mary
dc.date2019-04-10T15:33:53Z
dc.date2022-02-16T23:36:33Z
dc.date2018-12-14T00:17:42Z
dc.date2022-02-16T23:36:33Z
dc.date[ca. 2017]
dc.date.accessioned2023-08-01T18:07:01Z
dc.date.available2023-08-01T18:07:01Z
dc.identifier18703550
dc.identifierhttps://ru.micisan.unam.mx/handle/123456789/19868
dc.identifierN_2017_0012_0001_0233
dc.identifierCONACYT
dc.identifierhttp://dx.doi.org/10.20999/nam.2017.a008
dc.identifier2448-7228
dc.identifier.urihttps://repositorioslatinoamericanos.uchile.cl/handle/2250/7877051
dc.descriptionThis article analyzes the growing role of multinational companies in agri-food chains and their impact on the structure of local production and agricultural labor through the case study of berries grown in the Oxnard, California, area and Mexican immigrant farm workers. She looks specifically at the strategic management of agreements on supply, agricultural technology, and land by commercial companies, together with the effects of partial harvest mechanization and the multi-level system of labor intermediation. The author observes how the evolution of agri-food capital, which according to the analysis of the food regime, constitutes a reorganization of capital in general, influences both the circulation of capital and the social relations of production. She has based her research on a combination of quantitative and, above all, qualitative, techniques. 
dc.descriptionEn este artículo se analizará el creciente papel de las compañías multinacionales en las cadenas agroalimentarias, con los impactos en la estructura productiva local y el trabajo agrícola, a través del estudio de caso de las bayas producidas en el área de Oxnard, California (Estados Unidos) y los jornaleros inmigrantes procedentes de México. Se profundizará en la gestión estratégica de los convenios de suministro, de la tecnología agraria y de los territorios por parte de las compañías comerciales, junto a los efectos de la parcial mecanización de la cosecha y el sistema multinivel de intermediación laboral. Se observará cómo la evolución del capital agroalimentario que, según el análisis del régimen alimentario (food regime), constituye una reorganización del capital en general, influye tanto en los procesos de circulación del capital, como en las relaciones sociales de producción. La metodología de investigación se ha basado en una combinación de técnicas cuantitativas y sobre todo cualitativas.
dc.formatapplication/pdf
dc.formatpp. 233-264
dc.formatapplication/pdf
dc.languagespa
dc.publisherUniversidad Nacional Autónoma de México, Centro de Investigaciones sobre América del Norte
dc.relationprint
dc.relationNorteamérica: Revista Académica del CISAN-UNAM
dc.relationAdobe Acrobat
dc.relation1, enero-junio
dc.relation12
dc.rightshttp://ru.micisan.unam.mx/page/terminos
dc.rightsopenAccess
dc.rightshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0
dc.source1870-3550
dc.subjectCIENCIAS SOCIALES
dc.subjectNorth America
dc.subject5
dc.subjectagri-food chain
dc.subjectfood regime
dc.subjectstrawberries
dc.subjectfarm workers
dc.subjectimmigrants
dc.subjectCalifornia
dc.subjectcadena agroalimentaria
dc.subjectfood regime
dc.subjectfresas
dc.subjectjornaleros
dc.subjectinmigrantes
dc.subjectCalifornia
dc.subjectAmérica del Norte
dc.titleCorporate Food Regime y jornaleros inmigrantes en la recolección de fresas en California
dc.titleThe Corporate Food Regime and Immigrant Farm Workers in California Strawberry Harvests
dc.typearticle
dc.coverageMéxico


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