dc.creator15860
dc.creator111365
dc.creator21449
dc.creatorPONCE PALAFOX, JESUS TRINIDAD
dc.creatorROMERO CRUZ, OSCAR
dc.creatorCASTILLO VARGASMACHUCA, SERGIO GUSTAVO
dc.creatorARTEAGA NOCHEBUENA, POMPILIO
dc.creatorULLOA GARCIA GOMEZ, MANUEL
dc.creatorGONZALEZ SALAS, RAUL
dc.creatorFEBRERO TOUSSAINT, ISAIAS
dc.creatorESPARZA LEAL​​, HECTOR MANUEL
dc.date2017-03-09T03:11:03Z
dc.date2017-03-09T03:11:03Z
dc.date2006-07-07
dc.date.accessioned2023-07-24T14:11:50Z
dc.date.available2023-07-24T14:11:50Z
dc.identifierhttp://dspace.uan.mx:8080/jspui/handle/123456789/104
dc.identifier.urihttps://repositorioslatinoamericanos.uchile.cl/handle/2250/7788081
dc.descriptionLatin America and the Caribbean have experienced a quick expansion in their aquatic production (16.4 annual% during the decade the 90). The present work has the purpose to make an analysis of the situation the region and to determine its perspectives according to the current behavior gives the industry. Chile presents the quickest growth in the region with an annual growth 20%.The aquatic production concentrates mainly on the salmon in Chile and in the marine shrimps in the Ecuador, Mexico, Honduras, Colombia, Peru, Panama and Belize, these products are mainly for the export. The cultivation the tilapia in Brazil, Colombia, Costa Rica, Cuba, Ecuador, Mexico and Jamaica has the highest rate of growth in the region and 50% is exported. Carp production it is important in Brazil, Cuba and Mexico. The native fish that more has increased his production is the Colossoma spp in Brazil, Colombia and Venezuela. But also, it owes to revalue the aquaculture subsistence and commercial low as a national strategy to generate direct and indirect employments to the excluded areas, to contribute to the production protein high nutritional and to diminish the poverty.
dc.descriptionAmérica Latina y el Caribe han experimentado una rápida expansión en su producción acuícola (16.4% anual durante la década de los 90). El presente trabajo tiene la finalidad de hacer un análisis de la situación de la región y determinar sus perspectivas de acuerdo al comportamiento actual de la industria. Chile presenta el crecimiento más rápido en la región con un crecimiento anual de casi 20%. La producción acuícola se concentra en los salmónidos principalmente en Chile y en los camarones marinos en el Ecuador, México, Honduras, Colombia, Peru, Panamá y Belice, estos productos son principalmente para la exportación. El cultivo de la tilapia en Brasil, Colombia, Costa Rica, Cuba, Ecuador, México y Jamaica tiene la tasa de crecimiento más alta en la región y se exporta el 50%. La producción de carpa es importante en Brasil, Cuba y México. El pez nativo que más ha aumentado su producción es el Colossoma spp en Brasil, Colombia y Venezuela.. Pero también, se debe de revalorar la acuicultura de subsistencia y semicomercial como una estrategia nacional para generar empleos directos e indirecto a las zonas marginadas, contribuir a la producción de proteína de alto valor nutricional y disminuir la pobreza.
dc.languagespa
dc.publisherRevista Electrónica de Veterinaria REDVET
dc.relationCONACYT
dc.relationPúblico en general
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0
dc.sourcehttp://www.veterinaria.org/revistas/redvet/n070706.html
dc.subjectAcuicultura en América Latina
dc.subjectcultivo camarón
dc.subjectsalmón
dc.subjecttilapia y carpa
dc.subjectLatin American aquaculture
dc.subjectshrimp
dc.subjectsalmon
dc.subjecttilapia and carp culture
dc.subjectBIOLOGÍA Y QUÍMICA [2]
dc.titleEL DESARROLLO SOSTENIBLE DE LA ACUICULTURA EN AMERICA LATINA
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article


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