Propóleo un aditivo y antioxidante natural en pollo de engorda

dc.creatorAvila-Ramos, Fidel
dc.creatorCarmona-Gasca, Carlos Alfredo
dc.creatorMartínez-González, Sergio
dc.creatorArredondo-Castro, Mauricio
dc.date2020-09-21
dc.date.accessioned2023-07-17T23:05:16Z
dc.date.available2023-07-17T23:05:16Z
dc.identifierhttps://biotecnia.unison.mx/index.php/biotecnia/article/view/971
dc.identifier10.18633/biotecnia.v22i3.971
dc.identifier.urihttps://repositorioslatinoamericanos.uchile.cl/handle/2250/7545297
dc.descriptionNowadays there are currently restrictions on the usage of synthetic additives in chicken production in several countries; an alternative is to use natural substances that could have different functions and effects on broiler. The objective of the research was to evaluate three levels of propolis (0, 100 and 200 mg per kg-1 of feed) in poultry for 42 days. Propolis at 200 mg kg-1 increased feed conversion (FC) in three-week old birds (P≤0.05), but at 100 mg kg-1 decreased weight gain (WG) in six-week old birds (P≤0.05). Propolis at both concentrations increased the amount of lymphocytes, heterophils and eosinophils in three-week old birds (P≤0.05) and monocytes in six-week old birds (P≤0.05). At 100 and 200 mg kg-1 of food the urea decreased in three-week old birds (P≤0.05), while at 200 mg kg-1 the cholesterol and triglyceride levels increased in six-week old birds (P≤0.05). In addition, at 200 mg propolis of kg-1 the oxidation of lipids in breast meat decreased (P≤0.05). The propolis added to the poultry feed did not increase the productive yield but the malondialdehyde present in breast meat decreased.
dc.descriptionEn la actualidad hay restricciones para usar aditivos sintéticos en la producción de pollo en varios países, una alternativa es usar sustancias naturales pero tienen varias funciones y efectos sobre las aves. El objetivo de la investigación fue evaluar tres niveles 0, 100 y 200 mg de propóleos por kg1 de alimento en aves de engorda durante 42 días. El propóleo a 200 mg kg-1aumentó la conversión alimenticia (CA) en aves de tres semanas de edad (P<0.05), pero a 100 mg kg-1disminuyó la ganancia de peso (GP) en aves de seis semanas (P<0.05). El propóleo aumentó la cantidad de linfocitos, heterófilos y eosonófilos en aves de tres semanas (P<0.05) y los monocitos en aves de seis semanas (P<0.05). A 100 y 200 mg por kg-1de propóleo por kg de alimento disminuyó la urea en aves de tres semanas (P<0.05) y a 200 mg kg-1incrementó el colesterol y los triglicéridos en aves de seis semanas (P<0.05), pero 200 mg kg-1de propóleos evitó la oxidación de los lípidos en la carne de la pechuga (P<0.05).
dc.formatapplication/pdf
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dc.publisherUniversidad de Sonora
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dc.relationhttps://biotecnia.unison.mx/index.php/biotecnia/article/view/971/456
dc.relationhttps://biotecnia.unison.mx/index.php/biotecnia/article/view/971/512
dc.sourceBiotecnia; Vol. 22 No. 3 (2020); 87-92
dc.sourceBiotecnia; Vol. 22 Núm. 3 (2020); 87-92
dc.source1665-1456
dc.source1665-1456
dc.subjectNatural additive
dc.subjectAntioxidant
dc.subjectFlavonoid
dc.subjectLipid oxidation
dc.subjectAditivo natural
dc.subjectAntioxidante
dc.subjectFlavonoides
dc.subjectOxidación de lípidos
dc.titleEffect of propolis as an additive and antioxidant to broilers
dc.titlePropóleo un aditivo y antioxidante natural en pollo de engorda


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