dc.contributorHernández Castillo, Francisco Daniel
dc.contributorGallegos Morales, Gabriel
dc.contributorRodríguez Herrera, Raúl
dc.contributorPadrón Corral, Emilio
dc.creatorGuillén Cruz, Raquel
dc.date2005
dc.date.accessioned2023-07-17T20:45:55Z
dc.date.available2023-07-17T20:45:55Z
dc.identifierhttp://repositorio.uaaan.mx:8080/xmlui/handle/123456789/3634
dc.identifier.urihttps://repositorioslatinoamericanos.uchile.cl/handle/2250/7521591
dc.description"Los objetivos de esta investigación fueron conocer el potencial en campo de cuatro aislados de Bacillus y la mezcla de estos ( B1, B3, B9 y B13), en el desarrollo y rendimiento del cultivo de chile, así como el biocontrol de la pudrición de raíz e identificar las especies de dichos aislamientos. La aplicación de los Bacillus aumento el desarrollo en las plantas y el rendimiento al final del cultivo. Por otro lado, se redujo la incidencia y severidad de pudrición de raíz respecto al tratamiento tradicional y al testigo."
dc.description"The objectives of this research were; to know the potential in field of four isolated of Bacillus and the mixture of these (B1, B3, B9 B13), in the development and yield of the cultivation of pepper, as well as, the biocontrol in root-rot and identify the species of statements isolations. The application of the Bacillus increased the development in the plants and the yield at the end of the cultivation. On the other hand, it decreased the incidence and severity of root-rot concerning the traditional treatment 6 and to the witness. The bacterial identification was carried out for biochemical tests and Biolog badges; as well as, for the reaction in chain of the polimerase (PCR) with specific primers for the ribosomal gene 16S. It was carried out the amplification and purification of a fragment of ADN of the bacterias for their sequences and they were compared with the existent in banks of gene s in order to verify that they correspond to the species identified by biochemical tests and Biolog. The isolated of Bacillus B1 identified like Bacillus amyloliquefaciens, Bacillus B3 identified Bacillus licheniformis and Bacillus B9 and Bacillus B13 like Bacillus subtilis. In a phylogenetic tree these Bacillus was contained for separating with other isolations of Bacillus"
dc.formatPDF
dc.languageEspañol
dc.rightsAcceso Abierto
dc.rightsCC BY-NC-ND - Atribución-NoComercial-SinDerivadas
dc.subjectBacillus amyloliquefaciens
dc.subjectBacillus licheniformis
dc.subjectBacillus subtilis
dc.subjectCIENCIAS AGROPECUARIAS Y BIOTECNOLOGÍA
dc.titleRizobacterias y su efecto en el desarrollo y rendimiento del cultivo de chile (Capsicum annuum L.) en un suelo infestado con (Fusarium spp., Rhizoctonia solani y Phytophthora capsici.), en Dolores Hidalgo, Guanajuato, México
dc.typeTesis de maestría
dc.typeVersión publicada
dc.audienceEstudiantes
dc.audienceInvestigadores


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