Prevalencia de bacteriuria asintomática en diabetes tipo 2, con mal control glucémico
Prevalencia de bacteriuria asintomática en diabetes tipo 2, con mal control glucémico
dc.creator | Flores Juárez, Eduardo | |
dc.date | 2004-12-31 | |
dc.date.accessioned | 2023-07-12T22:01:41Z | |
dc.date.available | 2023-07-12T22:01:41Z | |
dc.identifier | https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/farma/article/view/3349 | |
dc.identifier | 10.15381/ci.v7i2.3349 | |
dc.identifier.uri | https://repositorioslatinoamericanos.uchile.cl/handle/2250/7422007 | |
dc.description | In the present investigation it was determined the relationship between the glycosilated hemoglobin, and the prevalence of asymptomatic bacteriuria. The glycosilated hemoglobin was separeted by cationic interchange resin method and determined by spectrophotometry at 540 nm. For glucemia it was used the enzyme method of glucose oxidase. The bacteriuria was established by carrying out the dired culture in Brolacin and Mc Conkey agar media and the susceptibility by the method of dilution in (Kirby Bauer) agar. The glycosilated hemoglobin from the total of type 2 diabetic patients was 12.0 ± 5.4 % and the control group was 6.0 ± 0.8 % (p > 0.001). The glycemia in the diabetics was 150 ± 78 mg/dl and the control ones was 79.7 ± 11 mg/dl (p > 0.001) From the total of 170 uroculture and antibiogram tests, 90 (53%) was positive with asymplomatic bacteriurea and 80 (47%) was negative. The frequency was 68.9 % of Gram negative germs, 16.6 % of Gram positive germ and 13.3 % of Candida albicans, which differs from obtained results in the non - diabetics with urinary Tract infection. As well as, the Gram negative pathogen agent of grealer incidence was Escherichia colí (38.9%), that showed sensitiveness to Ciprofloxine. From the 90 (53%) diabetic patients with asymptomatic bacteriurea, 39 (43 %) corresponding to the best controlled ( thegood + the acceptable and 51 (57%) to the bad metabolic control ones (>10% of glycosilated hemoglobin). It was found and inverse relationship that is significative between the digits of glycusilated hemoglobin and the prevalence of asymtomatic bacteriuria in the bad controlled diabetic , with regard to the best controlled ones. From above, we can conclude that the asymptomatic bacteriureas in Type 2 diabetes, do not only depends on glycosilation of proteins but other factors and mechanisms that help to appearance of urinary trac infections and metabolic control of glyecmia in the diabetic. | en-US |
dc.description | En la presente investigación se ha determinado la relación entre los niveles de glicosilación de la hemoglobina y la prevalencia de la bacteria asintomática en pacientes diabéticos tipo 2. La hemoglobina glicosilada fue separada por resina de intercambio catiónico y determinada por Espectrofotometría a 540 nm. Para la glucemia se uso el método enzimático de la Glucosa oxidasa. La bacteriuria se estableció realizando cultivos directo en medios: agar Brolacín y Mc Conkey y la susceptibilidad por el método de dilución en agar (Kirby Bauer). La hemoglobina glicosilada en los diabéticos tipo 2 fue de 12.0= 5.4 % y el grupo control 6.0 ± 0.8 % (p > 0.001). La glucemia en los diabéticos fue de 150 ± 78 mg/dl y los controles 79.7 ± 11 mg/dl (p > 0.001). Del total de los 170 urocultivos y antibiogramas, 90 (53%) fueron positivos con bacteriuria asintomática y 80 (47%) negativos. La frecuencia fue de 68.9 % a gérmenes Gram negativos, 16.6 % a Gram positivos y 13.3 % a Cándida albicans, lo cual difiere de los resultados obtenidos en los no diabéticos con infección del tracto urinario. Asimismo, el agente patógeno Gram negativo de mayor incidencia fue Escherichia colí (38.9 %), que mostró sensibilidad a Ciprofloxacina. De los 90 (53%) diabéticos con bacteriuria asintomática, 39 (43 %) correspondieron a los mejor controlados (buenos + aceptables) y 51 (57%) a los de mal control metabólico (>10% de hemoglobina glicosilada). Se halló una relación inversamente significativa entre las cifras de hemoglobina glicosilada y la prevalencia de bacteriuria asintomática en diabéticos mal controlados, con respecto a los mejor controlados. De lo que se concluye que las bacterias asintomáticas en diabetes tipo 2, no dependen sólo de la glicosilación de las proteínas sino de otros factores y mecanismos que coadyuvan a la aparición de las infecciones del tracto urinario y al control metabólico de la glucemia en diabéticos. | es-ES |
dc.format | application/pdf | |
dc.language | spa | |
dc.publisher | Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Facultad de Farmacia y Bioquímica | es-ES |
dc.relation | https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/farma/article/view/3349/2776 | |
dc.rights | Derechos de autor 2004 Eduardo Flores Juárez | es-ES |
dc.rights | https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0 | es-ES |
dc.source | Ciencia e Investigación; Vol. 7 No. 2 (2004); 34-42 | en-US |
dc.source | Ciencia e Investigación; Vol. 7 Núm. 2 (2004); 34-42 | es-ES |
dc.source | 1609-9044 | |
dc.source | 1561-0861 | |
dc.subject | Diabetes tipo 2 (Diabetes Mellitus No Insulina Dependiente | es-ES |
dc.subject | DMNID) | es-ES |
dc.subject | Hemoglobina Glicosilada | es-ES |
dc.subject | glucemia | es-ES |
dc.subject | Bacteriuria Asíntomática | es-ES |
dc.subject | infección del Tracto Urinario | es-ES |
dc.subject | Typc 2 diabetics (Non Insulin Dependent Diabetes Mellitus - NIDDM) | en-US |
dc.subject | Glycosilated hemoglobin | en-US |
dc.subject | glycemia | en-US |
dc.subject | asymptomatic bacteriurea | en-US |
dc.subject | urínary tract infection (UTI) | en-US |
dc.title | Prevalencia de bacteriuria asintomática en diabetes tipo 2, con mal control glucémico | en-US |
dc.title | Prevalencia de bacteriuria asintomática en diabetes tipo 2, con mal control glucémico | es-ES |
dc.type | info:eu-repo/semantics/article | |
dc.type | info:eu-repo/semantics/publishedVersion | |
dc.type | info:eu-repo/semantics/article | es-ES |