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Use of oily extract of Pleuroncodes monodon as pigment in the feed of the rainbow trout (Oncorhynchus mykiss)
Utilización del extracto oleoso de Pleuroncodes monodon como pigmentante en el alimento balanceado de la trucha arcoíris (Oncorhynchus mykiss)
Registro en:
10.15381/rivep.v32i6.20376
Autor
Montufar, Paul
Churacutipa Mamani, Marisol
Barriga-Sánchez, Maritza
Institución
Resumen
The IM of this study to evaluate the oily extract of the squat lobster Pleuroncodes monodon in the balanced feed on the pigmentation of the muscle of the rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). The treatments were T1: feed formulated without pigment, T2 and T3: feed with 70 and 90 mg of natural astaxanthin/kg of feed, respectively, and T4 feed with synthetic pigment (70 mg of astaxanthin/kg of feed). The color values were recorded every 15 days and for 90 days using the Roche SalmoFanR colorimetric rule and the L*, a*, b*, C* and H* values of the dorsal and caudal zone of the trout. The results of the color readings indicated that the treatments T2, T3 and T4 obtained with the SalmoFanR rule did not show significant differences between them; however, the measurement obtained with the colorimeter showed differences in the color of T4 with respect to T2 and T3. It is concluded that the addition of 70 mg of natural astaxanthin per kilogram of feed achieves pigmentation similar to that obtained with synthetic astaxanthin. El objetivo del presente trabajo fue evaluar el extracto oleoso de la munida Pleuroncodes monodon en el alimento balanceado sobre la pigmentación del músculo de la trucha arcoíris (Oncorhynchus mykiss). Los tratamientos fueron T1: alimento formulado sin pigmento, T2 y T3: alimento con 70 y 90 mg de astaxantina natural/kg de alimento, respectivamente y, T4 alimento con pigmento sintético (70 mg de astaxantina/kg de alimento). Se registraron cada 15 días y durante 90 días los valores de color utilizando la regla colorimétrica de Roche SalmoFanR y los valores de L*, a*, b*, C* y H* de la zona dorsal y caudal de la trucha. Los resultados de las lecturas de color indicaron que los tratamientos T2, T3 y T4 obtenidos con la regla SalmoFanR no presentaron diferencias significativas entre ellas; no obstante, la medición obtenida con el colorímetro muestra diferencias de color del T4 con respecto al T2 y T3. Se concluye, que la adición de 70 mg de astaxantina natural por kilogramo de alimento logra la pigmentación similar a lo obtenido con la astaxantina sintética.