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Seroprevalence and risk factors of bovine neosporosis in the valley in the Mantaro Valley, Junín, Peru
Seroprevalencia y factores de riesgo de neosporosis bovina en el valle del Mantaro-Región Junín, Perú
Registro en:
10.15381/rivep.v29i4.15195
Autor
Arauco Villar, Fernando
Institución
Resumen
The seroprevalence of bovine neosporosis in dairy herds in four provinces of the Mantaro Valley, Peru and the main risk factors involved, through the ELISA test were determined. Blood samples were taken from 425 animals in 37 herds and an epizootic survey was applied in parallel. The general sample prevalence for bovine neosporosis was 15.3%, the prevalence per herd was 12.8% and the herd prevalence was 56.8%, without significant differences between provinces. The massive and constant presence of rats (OR: 18,417), inadequate health management (OR: 7.5) and inadequate personnel management (OR: 12.75) were identified as risk factors for the presentation of neosporosis. An association was found between high prevalence of neosporosis with the presence of repeat breeder cows in the herd, with cases of abortions and anomalous births, and with the use of water from ditches and wells for drinking. Se determinó la seroprevalencia de neosporosis bovina en hatos lecheros de las cuatro provincias que conforman el Valle del Mantaro, Región Junín, Perú, y los principales factores de riesgo involucrados, mediante la prueba ELISA. Se tomaron muestras de sangre de 425 animales en 37 hatos y se aplicó en forma paralela una encuesta epizootiológica. La prevalencia muestral general para neosporosis bovina fue 15.3%, la prevalencia/hato de 12.8% y la prevalencia predial de 56.8%, sin diferencias significativas entre provincias. Se identificaron como factores de riesgo para la presentación de neosporosis a la presencia masiva y constante de ratas (OR: 18.417), el inadecuado manejo sanitario (OR: 7.5) y el inadecuado manejo de personal (OR: 12.75). Se encontró asociación entre altas prevalencias de neosporosis con la presencia de vacas repetidoras en el hato, con los casos de abortos y nacimientos anómalos, y con el uso de agua de acequias para bebida.