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Relationship between maternal and foetal glycemia and foetal endocrine pancreas in alpacas
Relación entre la Glucemia Maternal y Fetal y el Páncreas Endocrino Fetal en Alpacas
Registro en:
10.15381/rivep.v27i1.11463
Autor
Huaynates O., Johan
Espinoza B., Juan
López-Torres, Bernardo
Rodríguez G., Alejandro
Caro M., César
Rodríguez G., José
Institución
Resumen
The aim of this study was determine the relationship between maternal glycemia with foetal glycemia and development of foetal endocrine pancreas. Eighteen pregnant alpacas and their respective foetus were grouped in the three thirds of the gestation period (n = 3, 4 and 11 for first, second and third third respectively). The relationship between levels of maternal glycemia and the levels of foetal glycemia, number of Langerhans islets (IL) per area (N°IL/mm2) and diameter of IL were of r: 0.98, 0.99, 0.93, respectively. Levels of maternal-foetal glucose, N°IL/mm2 and IL diameter were significantly higher (p<0.001) in the last third of gestation. The results would show that maternal glycemia affects the development of foetal endocrine pancreas. El presente trabajo tuvo por objetivo relacionar la glucemia maternal gestacional con la glucemia fetal y el desarrollo del páncreas endocrino fetal. Se utilizaron 18 alpacas gestantes y sus respectivos fetos. Lo animales y los fetos se distribuyeron en los tres tercios del periodo de gestación (n = 3, 4 y 11 para el primer, segundo y tercer tercio, respectivamente). La relación entre los niveles de glucosa maternal y los niveles de glucosa fetal, número de islotes de Langerhans (IL) por área (N°IL/mm2 fetal y diámetro de los IL fetal fue de r: 0.98, 0.99, 0.93, respectivamente. Los niveles de glucosa fetal-maternal, N° IL/mm2 y diámetro de los IL fueron significativamente mayores en el último tercio de gestación (p<0.001). Los resultados indicarían que hay una influencia de la glucosa maternal en el desarrollo del páncreas endocrino fetal.