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Maca (Lepidium peruvianum Chacón sp. nov.) and its habitat
La Maca (Lepidium peruvianum Chacón sp. nov.) y su Habitat
Registro en:
10.15381/rpb.v3i2.8305
Autor
Chacon, Gloria
Institución
Resumen
The author present the taxonomic description of one specimen type of MACA obtained in September 9th, 1989, near Huarancaca, Cerro de Pasco city, Department of Pasco, as Lepidium peruvianum Chacón sp. nov., a new species belonging to the genus Lepidium (Cruciferae), the characteristics that distinguish it from the close species especially from Lepidium meyenii Walp. and Lepidium gelidium Wedd. are detailed in this study. It presents also, a phytochemical study of MACA, made in 1960-1962, its habitat and acclimation at coastal level. This species, whose popular name is MACA, has its origin in the Peruvian Central Andes, where it is known for its nutritional and pharmacological value, domesticated since long before the Incaic period. It grows in the Department of Pasco and Junín, between 4100 and 4300 m over the sea level. The climate is, generally, cold and rather dry in the year, characterized during summer (January, February and March) by an average rainfall of 250.8 mm and a mean temperature of 4.8 °C, while in winter (June, July and August) the rains are sparse, arising to 31.1 mm and with environmental mean temperature of 3.5 °C. The chemical analysis of the root made in 1960 and 1961 showed the presence of glucids and four types of alkaloids in Whatman chromatographic paper. They were designated "Alkaloid extract/March 1961", being them the active principles that are involved in the procreation frequency and the clear and well-marked stimulation of the Graaf follicles maturation in experiments with female rats as well as of an increase in the quantity of spermatozoids in the seminiferous tubes and an augmentation to the mitosis and spermatogony in the males. These assays I have made in the Pathology Institute of the Human Medicine Faculty [of UNMSM] during 1961 and 1962. The histological and histochemical parts made in 1989 and beginning of 1990 in specimen’s brought from Cerro de Pasco, showed that the root of this species present alcaloids and glucids, principles that characterized to the specimen from San Juan de Jarpa and Carhuamayo, Department of Junín, in 1960-1962. It shows at the same time high concentration of Ca, P and Fe, which together with the presence of alkaloids explains the medicinal potential of the plant. There are included 10 tables, 12 diagrams, 94 photos and 4 autopsy protocols. Este estudio presenta la descripción taxonómica de un ejemplar tipo de la MACA obtenido el 9 de septiembre de 1989 cerca de Huarancaca, ciudad de Cerro de Pasco, del Departamento de Pasco, como Lepidium peruvianum Chacon sp. nov., especie nueva para el género Lepidium (CRUCIFERA), las características que la distinguen de las especies afines especialmente de Lepidium meyenii Walp. y de Lepidium gelidium Wedd. están especificadas en este estudio. Igualmente presenta el estudio fitoquímico de la MACA realizado en 1960-1962, su hábitat y aclimatación a niveles de la costa. Esta especie cuyo nombre es MACA es oriunda de los Andes Centrales del Perú y se la conoce tanto por su valor alimenticio como farmacológico desde antes de la época del incanato. Crece en los Departamentos de Pasco y Junín en altitudes de 4100 y 4300 m sobre el nivel del mar. El clima en esta región es frío y seco durante el año caracterizándose el verano (enero, febrero y marzo) como lluvioso con un promedio de 250,8 mm y con una temperatura ambiental promedio de 4.8 °C. En invierno (junio, julio y agosto) las lluvias son escasas llegando a 34.4 mm y el promedio de la temperatura ambiental es alrededor de 3.5 °C. Los análisis químicos de la raíz realizados en 1960 y 1961 han demostrado la presencia de glúcidos y cuatro tipos de alcaloides, presentadas en cromatografía de papel Whatman. Estos alcaloides que he denominado "Extracto alcaloideo/marzo 1961", son los principios activos que intervienen en la frecuencia de procreación y dela clara y marcada estimulación de la maduración de los folículos de Graaf realizados en experimentos con ratas y en los machos, un aumento en la cantidad de espermatozoides en los tubos seminíferos y aumento de mitosis y espermatogonia. Estos ensayos los he realizado en el Instituto de Patología de la Facultad de Medicina Humana [de la UNMSM] durante los años 1961 y 1962. Las observaciones histológicas e histoquímicas realizado en 1989 y 1990 en el ejemplar tipo han demostrado que esta especie presenta alcaloides y glúcidos, principios químicos que caracterizaron a los ejemplares de San Juan de Jarpa y Carhuamayo del Departamento de Junín en 1960-1962. Igualmente tiene elevada concentración de Ca, P y Fe, siendo éste último junto con los alcaloides el potencial medicinal de la planta. Se incluyen 10 cuadros, 12 diagramas, 94 fotos y 4 protocolos de autopsia.