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Preliminary germination trials in Puya raimondii Harms (BROMELIACEAE)
Ensayos preliminares de germinación en Puya raimondii Harms (Bromeliaceae)
Registro en:
10.15381/rpb.v8i1.6513
Autor
Suni, Mery L.
Cano, Asunción
Vadillo, Giovana
Institución
Resumen
Puya raimondii Harms is an endemic especie of the highlands of Peru and Bolivia, whose population and area of distribution are being reduced. Aiming at contributing to the knowledge of the mechanisms of propagation of this species, a study of the effects of the illumination and stratification on the germination of the seed was carried out. The seed was collected in the rodal of Puya raimondii in Huashta Cruz (Pueblo Libre, Ancash) in December 1999 and were stored under laboratory conditions in Lima until the tests. The seeds were desinfected with sodium hipochloride 2,6% and for the germination test seeds were placed in petri dishes with distilled and sterilized water during 2000. The preliminary results show that the seed of Puya raimondii has a high percentage and velocity of germination when exposed to light. A similar effect was achieved by stratifying them for two months at 11 °C or by increasing time of storage to 8 months, but germination dropped upon applying both processes simultaneously. We hypothesize that the high seed moisture content and high temperature during storage and germination affect germination success negatively. Puya raimondii Harms es una especie endémica de la zona altoandina de Perú y Bolivia, cuyas poblaciones y área de distribución se están reduciendo. Con el objetivo de contribuir al conocimiento de los mecanismos de propagación de la especie se realizaron estudios del efecto de la iluminación y estratificación en la germinación de sus semillas. Éstas se colectaron en el rodal de P. raimondii de Huashta Cruz (Pueblo Libre, Áncash) en diciembre de 1999 y fueron almacenadas bajo condiciones de laboratorio en Lima, Perú, hasta el momento de los ensayos. Las semillas fueron desinfectadas con hipoclorito de sodio 2,6% y la germinación se realizó en placas petri con agua destilada estéril durante el año 2000. Los resultados preliminares muestran que las semillas de P. raimondii tienen altos valores de porcentaje e índice de velocidad de germinación al ser iluminadas. Efecto semejante tuvo estratificarlas por dos meses a 11 °C o incrementar el tiempo de almacenamiento hasta 8 meses pero resultó negativo aplicar los dos tratamientos a la vez. Se plantea que los altos contenidos de humedad de la semilla, temperatura de almacenamiento así como temperatura de germinación afectan negativamente los valores de germinación.