Trabajo de grado - Maestría
Viabilidad para la creación de una empresa dedicada a comercializar café tipo exportación en la ciudad de Santiago de Cali
Fecha
2022-09-29Registro en:
Universidad Autónoma de Occidente
Repositorio Educativo Digital
Autor
Sierra Arcila, Alfonso
Institución
Resumen
En la cadena de valor del café en Colombia, las familias caficultoras se encuentran en la parte más baja del eslabón, recibiendo márgenes bajos una vez se vende al consumidor final. Consciente de lo anterior, la pretensión de crear un empresa comercializadora de café, parte de identificar la oportunidad de trabajar directamente con las familias caficultoras y transformar el producto en un café de especialidad, para comercializarlo en el exterior.
Para el desarrollo del estudio se utilizó un enfoque metodológico de carácter mixto, y de tipo descriptiva, explicativa y concluyente, considerando variables externas e internas de la empresa a crear. In Colombia`s coffee value chain, coffee-farming families are at the plenty bottom, thus they obtain minor value from the consumer final sale price. This project has identified the opportunity to work directly with the coffee-farming families and
transform the coffee into a specialty grade coffee with an excellent cup performance to be marketed and sold abroad.
Through this method, the coffee selected as raw material is chosen for its organoleptic properties and not for its granulometric properties, which is what coffee growers are paid for when they take their coffee to be sold in cooperatives
(Cooperativas municipales de café). This method allows granting an additional bonus per pound or load to the coffee supplier, that is, to coffee-farming families which makes it possible to improve their income and welfare.
The entrepreneurial team of this project is a multidisciplinary team committed to generate employment and value to society. This entrepreneurship is expected to generate 1 to 5 direct jobs in the next 3 years, the financing of the project is in the evaluation stage.