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Cambios en la microbiota intestinal en neonatos pretérmino en un hospital de tercer nivel en Perú
Fecha
2022Institución
Resumen
Background: The Intestinal Microbiota (IM) of the preterm newborn (RNP) is modified by factors such as hospitalization, antibiotics, postnatal nutrition, among others. The study: Observational - longitudinal research with the objective of analyzing the changes in MI promoted by the type of breastfeeding received in neonates <37 weeks of gestational age. Samples of 23 neonates hospitalized in the Intensive Care Units (NICU) and Neonatology were analyzed. Findings: No significant difference was found in the development of IM with respect to the type of feeding, however a different trend was observed among the neonates fed with Human Milk (HL) that increased the amount of Lactococcus and Clostridium while they decreased Lactobacillus, opposite to the group fed with Mixed Lactation (BF) that increased the abundance of Lactobacillus and decreased Lactococcus and Clostridium; Conclusion: It is concluded that the specific members of the MI of the RNP depend on the dynamic interaction between the host and the type of dietary selection. Introducción:La Microbiota Intestinal (MI) del recién nacido pretérmino(RNP)esmodificadaporfactorescomola hospitalización, los antibióticos, la nutrición post natal, entre otros. Investigación observacional – longitudinal con El estudio:objetivo de analizar los cambios en la MI promovidos por el tipo de lactancia recibida en neonatos <37 semanas de edad gestacional. Se analizaron muestras de 23 neonatos hospitalizados en las UnidadesdeCuidadosIntensivos(UCIN)yNeonatología. Hallazgos:Noseencontródiferenciasignificativaenel desarrollo de la MI respecto al tipo de alimentación, sin embargo seobservóunatendenciadiferenteentrelosneonatos alimentados con Leche Humana (LH) que aumentaron la cantidad de Lactococcusy Clostridiummientras disminuyeron Lactobacillus, opuesto al grupo alimentado con Lactancia Mixta (LM) que aumentó la abundancia de Lactobacillus y disminuyó Lactococcus y Clostridium;Seconcluyequelosmiembros Conclusión:específicos de la MI del RNPdepende de la interacción dinámica entre el huésped y el tipo de selección dietética