GRANO DE LUPINO BLANCO (LUPINUS ALBUS) Y AUSTRALIANO (LUPINUS ANGUSTIFOLIUS) ENTERO O CHANCADO, EN LA ENGORDA INVERNAL DE NOVILLOS

dc.creatorRojas, Claudio
dc.creatorCatrileo, Adrián
dc.date1998-07-31
dc.date.accessioned2022-12-20T19:48:30Z
dc.date.available2022-12-20T19:48:30Z
dc.identifierhttp://revistas.uach.cl/index.php/agrosur/article/view/3865
dc.identifier10.4206/agrosur.1998.v26n2-08
dc.identifier.urihttps://repositorioslatinoamericanos.uchile.cl/handle/2250/5421819
dc.descriptionDuring 126 days on the autum-winter season of 1994, twenty eight penned Hereford steers of 9-10 months of age and 208 kg liveweight were utilized in order to compare L. albus (white lupin) and L. angustifolius (australian lupin) grain as a finishing suplementary feed . Treatments studied were T1 : ground white lupin; T2 : whole white lupin; T3 : ground australian lupin and T4 : whole australian lupin. Both types of grain had alkaloids concentrations lower than 0,05%. The concentrates of each treatment contained also ground barley and minerals. Maize silage as conserved forage, was fed ad libitum. All treatments were isoproteic.Individual animal liveweight were recorded every 14 days. Animal intake was detemimed individually and the results were statistically analyzed under a completely random design with 7 replications in a factorial structure with two lupins species and two fonns of grain presentation.Lupin grain presentation (ground vs whole) did not present significant differences (P³0,05) on daily liveweight gain (1,004a vs 0,988a kg/an), daily intake (5,99 a vs 5,98a kg/an) and the feed conversion efficiency (5,99a vs 6,05a dry matter consumed per kg liveweight gain). The use of the two species of lupins produced differences that were statistically significant (P £ 0,05) on daily liveweight gain (0,941b and 1,052a kg/an) and daily intake (5,74b and 6,23a kg/an) . No differences were found on feed conversion efficiency (6,11a and 5,95a) (P³0,05). The interaction between feed presentation of the grain in the concentrate and lupin species was not significant (P³0,05).It was concluded that grain processing in lupin does not implie a productive advantage and that animals fed with australian lupin grain present higher dry matter intake and higher daily liveweight gains.en-US
dc.descriptionDurante 126 días de la temporada otoño- invierno de 1994, se utilizaron 28 novillos Hereford de 9 a 10 meses de edad y 208 kg de peso vivo, con el objetivo de comparar las especies de L. albus (lupino blanco) y L. angustifolius (lupino australiano), entero y chancado en raciones de engorda de novillos estabulados. Ambos tipos de lupinos tenían niveles de alcaloides inferiores a 0,05 %. Los animales se mantuvieron a galpón en cubículos individuales, con cama fría y amarrados del cuello a los comederos.Los tratamientos estuvieron constituidos por T1: lupino blanco chancado; T2: lupino blanco entero; T3: lupino australiano chancado y T4: lupino australiano entero. Las raciones constituidas, además, por grano de cebada, sales minerales y ensilaje de maíz, se formularon isoproteicas. El diseño experimental utilizado fue completamente al azar con 7 repeticiones, con estructura factorial de 2 especies de lupino y 2 formas de preparación del grano.El procesamiento del grano de lupino (chancado vs entero) no provocó diferencias significativas (P³0.05) en los incrementos diarios de peso vivo (1,004 vs 0,988 kg/an), en los consumos diarios de materia seca (5,99 vs 5,98 kg/an) y eficiencias de conversión del alimento (5,99 vs 6,05 kg de M.S./kg de incremento de peso vivo). Las especies de lupinos provocaron diferencia estadísticas significativas (P£0.05) en los incrementos diarios de peso vivo (0,941 y 1,052 kg/an) y consumo diario de M.S. (5,74 y 6,23 kg/an). En la eficiencia de conversión no se tuvieron diferencias estadísticas significativas (P³0.05) por efectos de las especies (6,11 y 5,95). La interacción del procesamiento del grano y especies de lupino no fue significativa (P³0.05). Se concluye que la molienda de los granos de lupino no se traducen en ventajas productivas y que raciones con lupino australiano permiten un mayor consumo animal e incremento de peso.es-ES
dc.languagespa
dc.publisherFacultad de Ciencias Agrarias. Universidad Austral de Chilees-ES
dc.relationhttp://revistas.uach.cl/index.php/agrosur/article/view/3865/4745
dc.rightsDerechos de autor 1998 Agro sures-ES
dc.sourceAgro sur; Vol. 26 Núm. 2 (1998); 70-77es-ES
dc.source0719-4196
dc.source0304-8802
dc.subjectWhole lupinen-US
dc.subjectground lupinen-US
dc.subjectsteersen-US
dc.subjectliveweighten-US
dc.titleWhite lupin lupinus albus and australian lupin l. angustifolius grain fed whole or ground for finishing steersen-US
dc.titleGRANO DE LUPINO BLANCO (LUPINUS ALBUS) Y AUSTRALIANO (LUPINUS ANGUSTIFOLIUS) ENTERO O CHANCADO, EN LA ENGORDA INVERNAL DE NOVILLOSes-ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion


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